“Soykırımın tanıkları Inzko’ya şunları yazdı: Verilen sözleri tutmamak ne doğru ne de insani”

Resim
Bugün, Soykırım Kurbanları ve Tanıkları Derneği, Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko’ya derneğin başkanı Murat Tahirović tarafından imzalanan açık bir mektup gönderdi.
Mektup, Inzko’nun 11 Temmuz’da yaptığı basın açıklamasından sonra, soykırımın inkârını yasaklayan bir yasayı kendisinin değil; Bosna-Hersek halkının kabul etmesi gerektiğini belirten bir basın açıklaması yapmasından sonra gönderilmişti.
“Sayın Inzko, 2019’da Srebrenica, Potočari’de, soykırımın yıldönümü anma töreninde, mezarlığın başında, soykırımın 25. yılına kadar, tam olarak 11 Temmuz 2020’ye kadar eğer Bosna-Hersek parlamentosu yasa çıkarmazsa soykırım ve diğer savaş suçlarının inkârının yasaklanması için yetkilerinizi kullanacağınızı belirtmiştiniz. Kanunun hazır olduğunu biliyoruz ve imzanızı bekliyoruz. Bunu barış için, uzlaşma için ve özellikle Boşnaklar için kutsal bir mekânda her ciddi ve normal insan gibi verdiğiniz sözleri yerine getirmek için yapın.” deniyor mektupta. “Sözleri tutmamak ne doğru ne de insani” diye ekleniyor.
Mektuba, “Birçok kez yaptınız, en azından sonunda uluslararası bir topluluğun ilkeleriyle tutarlı olmalısınız” diye eklendi.
Inzko’nun, Srebrenica soykırımının 26. yıl dönümünde (11 Temmuz 2021) gönderdiği bir bildirile şunları belirttiğini hatırlayın:
“Bosna-Hersek’in soykırımın inkârını cezalandıran ve önleyen bir yasaya ihtiyacı var. Savaş suçlularının yüceltilmesiyle ilgili bir yasa. Böyle bir yasa, halkın temsilcileri tarafından çıkarılmalıydı ve bu olmalıydı, çünkü bu yasa, her topluluktan Bosna-Hersek vatandaşlarının, ülkede 1990’lı yıllarda işlenen suçları kışkırtan korku ve nefretten kesin olarak ayrılma iradesini yansıtacaktı.”

Bu içerik 13.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 116 kez okundu.