Soykırım Tanıkları Derneği, Bosna-Hersek Başsavcılığı’ndan Sırp Cumhuriyeti Entitesi’ne geri dönenlerin faili meçhul cinayetleriyle ilgili soruşturmayı devralmasını talep ediyor

Resim

Soykırım Kurbanları ve Tanıkları Derneği, Sırp Cumhuriyeti Entitesi’ne geri dönen 13 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak Bosna-Hersek Başsavcısı Milanko Kajganić’e açık mektup yazdı.
Savaştan sonra Sırp Cumhuriyeti Entitesi’ne geri dönen 13 kişinin öldürülmesinin üzerinden 15 yıldan fazla zaman geçti ve bugüne kadar tek bir vaka bile çözüme kavuşturulmadı. Bu vesileyle, Soykırım Kurbanları ve Tanıkları Derneği, Başsavcı Kajganić'e açık mektup gönderdi.
Nisan 1996'da Doboj yakınlarındaki Sjenina'da öldürülen Rizah Okić, Ibrahim Osmanović ve Enver Dubinović’in öldürülmesini konu alan araştırma süreci, kimliği belirlenemeyen kişiler hakkında yürütülüyor.
Dahası, Vlasenica’da öldürülen Meliha Durić, Bratunac yakınlarındaki Glogova’da öldürülen Sejfa Ahmetović, Teočak yakınlarındaki Laza’da öldürülen Hazim Čajlaković ve Rasim Bilalić, Osmak yakınlarındaki Mahala’da öldürülen Muradif Alić, Lopar yakınlarındaki Gajeva’da ölüdürülen Meša Arnautović, 2002 yılında Banja Luka’da öldürülen Murat Badić, 2005 yılında Potočar yakınlarındaki Pećišta kırsalında öldürülen Paša Mustafić, 2014 yılında Prijedor yakınlarında Trnopolje’de öldürülen Muharem Balić ve Almir Redžić de liste içerisindedir.
Dernek mektubunda, tüm bu cinayetlerle ilgili olarak kimliği belirsiz kişiler hakkında soruşturma yürütüldüğünü belirtti.
Derneğin mektubunda, “Sırp Cumhuriyeti Entitesi’ne geri dönen bir kişinin öldürülmesinin üzerinden 15 yıldan fazla zaman geçtiği ve tek bir cinayetin bile faillerinin cezalandırılmasına yönelik adli bir sonsözün bulunmadığı göz önüne alındığında, yetkili bölge savcılıklarının katilleri bulamadığı açıkça ortaya çıkmaktadır. Bosna-Hersek Başsavcılığı’ndan, Ceza Kanunu ve Bosna-Hersek Yüksek Yargı Kanunu uyarınca davaları devralmasını, soruşturma sürecini sürdürmesini ve muhtemel sorumlulara karşı suç duyurunda bulunmasını talep ediyoruz.” denildi.

Kaynak: https://www.klix.ba/vijesti/bih/udruzenje-svjedoka-genocida-trazi-da-tuzilastvo-bih-preuzme-istragu-nerijesenih-ubistava-povratnika-u-rs-u/230925030 (Erişim tarihi, 25.09.2023)

Bu içerik 25.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.