Sosyalistler hükümet kurma görevini iade ediyor

Resim

22 Haziran’daki gensoru oylamasıyla Kiril Petkov hükümetinin düşürülmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından Bulgaristan Sosyalist Partisi’ne (BSP) verilen hükümeti kurma görevinin Perşembe sabahı geri verilmesi bekleniyor.
BSP tarafından sunulan altı aylık yasama programının kabulüne ilişkin bir karar taslağının meclisin bu haftaki gündeminden çıkarılmasının ardından BSP hükümet kurma görevini iade edeceklerini duyurdu.
Program Salı günü BSP Ulusal Konseyi tarafından onaylandıktan sonra Sosyalist lider Korneliya Ninova, en az 121 milletvekilinin desteğini alması halinde BSP’nin ertesi gün bir Başbakan adayı göstereceğini ve başarısızlık durumunda ülkenin erken seçimlere gideceğini duyurmuştu.
BSP, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in hükümet kurmaya çalışmasını istediği üçüncü meclis partisiydi. İlk iki yetkide – ilki Değişime Devam Et ve ikincisi muhalefetteki GERB'e verildi - bir hükümet oluşturulamadı. BSP; Değişime Devam Et, Demokratik Bulgaristan (DB) ve TISP ile müzakerelere başladı ve ülkenin önümüzdeki aylarda beklenen krizleri atlatması için kısa vadeli bir hükümet programı üzerinde anlaşıldığını bildirdi. Daha sonra hükümet kadrosu tartışılmak üzereyken, DB’nin bir toplantıda mikrofonları kazara açık bırakmasının ardından duyulan konuşmalar üzerine TISP toplantıyı terk etmişti.
Bulgaristan Anayasası’nın 99. maddesine göre hükümet kurulması konusunda bir anlaşmaya varılmadığında Cumhurbaşkanı geçici bir hükümet atar, Millet Meclisi’ni fesheder ve iki ay içinde yeni seçimleri planlar. Cumhurbaşkanının Millet Meclisi’nin feshedilmesine ilişkin kararı ise yeni genel seçimlerin tarihini de belirleyecek.
Anayasada geçici hükümetin atanması ve parlamentonun feshedilmesi için bir süre belirtilmiyor. Zamanlamayı belirlemek tamamen Cumhurbaşkanına bağlı. Cumhurbaşkanı Radev temmuz ayının başlarında bu yıl seçimler yapılacaksa en uygun zamanın ekim ayının başı olacağını söylemişti.

Bu içerik 28.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 56 kez okundu.