Sofya’da gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında Bulgaristan Müslümanlarının kültürel mirası ele alındı

Resim
Sofya Kültürel Etkileşim Derneği, Bulgaristan’daki Türk-Müslüman kültürü üzerine çalışan araştırmacıların katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. Etkinlik, Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmed, etnolog Dr. Yelis Erolova ve tarihçi Oktay Aliyev’in girişimiyle gerçekleştirilmiştir.
Katılımcılar arasında, Bulgar Bilimler Akademisi Etnoloji ve Folklor Enstitüsü’nden etnolog Dr. Yelis Erolova ve etnolog Dr. Behrin Shopova, Yüksek İslam Enstitüsü’nden Dr. Selime Hasanova, Bursa Uludağ Üniversitesi’nden Dr. Nergis İmamoglu, tarihçiler Oktay Aliyev, Sunay Mazgalciyev ve Dr. Kemal Raşid’in yanı sıra Cemal Hatip yer almıştır.
Başmüftülüğün Medya-Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirilen etkinliği dinlemek üzere otuzun üzerinde dinleyici bir araya geldi. Yuvarlak masa toplantısının moderatörlüğünü ise Vedat Ahmed gerçekleştirmiştir.
Programda ilk bildiriyi “Müslüman kültürel mirası ve yerel öneme sahip taşınmaz kültürel değerler” başlığı ile Dr. Yelis Erolova sundu.
Ülkedeki az sayıdaki mevlid araştırmacılarından biri olan Dr. Behrin Shopova, Bulgaristan’da Müslüman toplumu arasında kültürün gelişmesi ve geleneklerin korunmasında mevlidin rolü üzerinde durdu. Shopova mevlidin ülkedeki çeşitli etnik topluluklar arasındaki farklı biçimleri ve performansları üzerine yaptığı çalışmaları aktardı.
Oktay Aliev, 1885-1918 yılları arasında gerçekleştirilen Bulgaristan’ın ulusal birliğine yönelik savaşlarda Müslüman toplumlarının katkısı hakkında bir bildiri sundu. Tarihçi, Müslümanların bu savaşlara yoğun ve aktif bir şekilde katıldıklarını ve çok sayıda kurban verdiklerini belirtti.
Dr. Selime Hasanova ise “Bulgaristan’da cami içlerindeki hadis kitabeleri” üzerine bir bildiri sundu. Çok az kişinin bu yazıtları anladığını ve takdir ettiğini açıkça ortaya koyan Hasanova çoğu zaman restorasyon veya onarım sırasında bunların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Dr. Nergis İmamoğlu, konferansa çevrim içi katılarak Doğu Rodoplar’daki Türklerin yaşam tarzı, tarihçi Sunay Mazgalciyev ise 18. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar Nevrokop şehrindeki demografik süreçler üzerine sunumlar gerçekleştirdiler. Programın son iki bildirisini ise Dr. Kemal Raşid ve Cemal Hatip sundu. Dr. Raşid’in bildirisi, Bulgaristan’daki Osmanlı kültürel mirasının durumu hakkındaydı. Cemal Hatip ise sunumunu, Valkosel ve Blagoevgrad köylerindeki Osmanlı mezar taşları üzerine gerçekleştirdi.
Etkinliğin organizatörleri ve konuklar, sunulan bildirilere olan yoğun ilgi nedeniyle ileride de bu tür toplantılar, konferanslar ve münazaralar düzenlemeye hazır olduklarını ifade ettiler.

Bu içerik 21.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 49 kez okundu.