Slovenya’nın bağımsızlığını ilan edişinin 30. yıldönümü kutlandı.”

Resim


Slovenya, 26 Haziran 1991 tarihinde Ljubljana'daki Cumhuriyet Meydanı'nda resmen bağımsızlığını ilan etti. Ardından, Slovenya Ulusal Meclisi önündeki Eski Yugoslav Slovenya Cumhuriyeti bayrağının yerini, yeni bağımsızlığını kazanan Slovenya Cumhuriyeti’nin bayrağı almıştı. Ancak, bağımsızlık sevinci çok uzun sürmedi. Zira kısa bir süre sonra 10 gün sürecek olan bağımsızlık savaşı başlamıştı.

Bağımsızlık sürecinde büyük öneme sahip resmî evraklar, bağımsızlık ilanından bir gün önce, 25 Haziran 1991'de Sloven parlamentosu tarafından hazırlanarak onaylanmıştı. Bağımsız Slovenya'nın 30. yıl dönümü vesilesiyle 25 Haziran Cuma günü Ljubljana'daki Cumhuriyet Meydanı'nda ulusal bir kutlama düzenlendi. Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, daha iyi bir ortak gelecek inşa etmek için ortak hedeflerin, işbirliğinin ve farklılıkların benimsenmesinin önemine vurgu yaptı.

Bu yılkı kutlamada, Slovenya’nın Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı (Üçlü Dönem Başkanlığı: Almanya-Portekiz-Slovenya) törensel bir şekilde vurgulandı. Başbakan Janez Janša’ya Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva tarafından sembolik bir armağan verildi. Bu yılki kutlamalarda Janša ayrıca, AB'ye çifte standart uygulamaları konusunda uyarılarda bulunarak Slovenya'nın herkese eşit haklar verilmesi için mücadele edeceğini duyurdu.

Kaynak:https://www.24ur.com/novice/slovenija/pred-30-leti-slovenija-slovesno-razglasila-svojo-samostojnost.html (Erişim tarihi, 29.06.2021)

Bu içerik 29.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 82 kez okundu.