Slovenya halkı, referandumla kamu televizyonunun siyasetten uzaklaştırılması yasasını onayladı

ResimSlovenler, bir önceki Başbakan Janez Janša döneminde medya ortamının kötüleşmesi sebebiyle Pazar günü yapılan referandumda kamu televizyonlarına siyasi atamaları önlemek isteyen bir yasa onayladı.

Hırvat Haber Ajansı’na (HİNA) göre seçmenlerin yüzde 62’sinden fazlası yasayı onayladı ve Seçim Komisyonu’ndan gelen sonuçlar yasanın muhtemelen 2023’ün başlarında yürürlüğe gireceğini gösteriyor.

Yasaya göre hükümet ve parlamento artık yönetim organlarını (RTV Slovenya) atayamayacak ve yayın, sivil toplum gruplarının (çalışanların, insan hakları aktivistlerinin, bilim akademilerinin) denetimi altında olacaktır.

Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO) gibi medyayı korumaya yönelik bazı kuruluşlar, RTV Slovenya’nın editörlük bağımsızlığını siyasi istismardan korumaya çalışan bu değişikliği memnuniyetle karşıladı.

2020-2022 döneminde iktidarda bulunan muhafazakâr Başbakan Janez Janša önce medya kuruluşlarını sık sık önyargılı olmakla suçladı ve ardından RTV’nin önde gelen isimlerinin birçoğunu görevden alarak yerine kendisine yakın çalışanları atadı. Daha sonra da yayın program değişikliğine ve gazetecilerin maruz kaldığı baskıya karşı bir dizi grev ve protestoyla sarsıldı.

Bu içerik 28.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 172 kez okundu.