Slovenya'da Onuncu Bölgesel Brdo-Brioni Zirvesi.

Batı Balkan ülkelerinin cumhurbaşkanları ile iki Avrupa Birliği (AB) üyesi Slovenya ve Hırvatistan'ın bir araya geldiği Bölgesel Brdo-Brioni zirvesinde, Batı Balkanlar için Avrupa Birliği’nden, Avrupa uyum sürecinin hızlanmasını isteyen ortak bir bildirge kabul edildi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, bölge liderlerinin toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında “Avrupa Birliği’ni, Batı Balkanlar bölgesine, onun tek tek müzakere ettiği devletler olarak bakmaya değil, bir bütün olarak bakmaya çağırıyoruz. Bu karşılıklı bir süreçtir. Avrupa Birliği genişlemeyi hızlandırmalı, Batı Balkan ülkeleri de reformları hızlandırmalıdır.” dedi.

Görüşmenin ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge ülkelerinin cumhurbaşkanlarının Batı Balkanlardaki sınır değişiklikleri ile ilgili olması gereken bildirge noktasında bir uzlaşmaya varamadıklarını söyledi.

Resim

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović zirveye ev sahipliği yaptı. Toplantıya Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyeleri Milorad Dodik, Šefik Džaferović ve Željko Komšić, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Đukanović, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić de katıldı.

Brdo-Brioni Süreci, 2010 yılında dönemin Slovenya Başbakanı Borut Pahot tarafından karşılıklı güveni güçlendirmek ve Avrupa Birliği yolunda Batı Balkan ülkelerine yardımcı olmak amacıyla başlatılan ortak bir Sloven-Hırvat girişimidir. Brdo-Brioni Zirvesi, 2013'ten beri her yıl farklı bir ülkede düzenleniyor. Geçen yılki zirve korona virüs salgını nedeniyle toplanamamış ve zirve iki kez ertelenmişti.

Kaynak:https://www.slobodnaevropa.org/a/slovenija-sastanak-brdo-brioni-balkan-eu-/31258968.html. 17.05.2021 

 

Bu içerik 17.05.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 88 kez okundu.