Slovenya, Hırvatistan sınırında mülteciler için geçici tesisler kuruyor.

Resim

Slovenya Hükümeti, artan göçmen girişlerini işleme alabilmek için Hırvatistan sınırında geçici tesisler kuracağını açıkladı.

Slovenya’nın resmi haber ajansı STA'nın yayınladığı habere göre, Sloven yetkililer eski Obrežje sınır kapısına geçici süreliğine bir çit, üç çadır, iki sağlık ve üç konut konteyneri kuracak.

2023 yılında izinsiz giriş sayısının önceki döneme göre önemli ölçüde arttığını belirten Slovenya Hükümeti, gelenlerin ve yasadışı göçteki artışın nedeninin dış kaynaklı olduğunu, devletin bu konuda herhangi bir etkisinin bulunmadığını ve bu önlemleri de mücbir sebep olarak gördüğüne dikkat çekti.

Hırvatistan ile Slovenya arasındaki eski Obrežje sınır kapısı, geçen yıl Hırvatistan'ın Schengen serbest seyahat bölgesine katılmasıyla kaldırıldı. Ancak bölgede artan göç nedeniyle bazı sınır kontrolleri yeniden uygulamaya konuldu.

Slovenya, Orta Doğu, Asya ve Afrika'dan Batı Avrupa'ya ulaşma yolları arayan göçmenlerin sınır geçişlerinde artış olduğunu bildirdi. İtalya, Slovenya ve Hırvatistan bu üç bölgeden göçü azaltmak amacıyla işbirliği yapmayı kabul ettiler. Slovenya Hükümeti, bölgedeki yerel polis karakollarının göçmen akınını karşılayabilecek kapasitede olmaması nedeniyle göçmenler için geçici tesisler kurulduğunu ve bu düzenlemenin en fazla üç yıl süreceğini belirtti.

Göçmenler çoğunlukla Türkiye üzerinden Yunanistan veya Bulgaristan'a, oradan da Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Bosna-Hersek'e uzanan sözde Balkan kara yolunu geçtikten sonra Hırvatistan üzerinden Slovenya'ya geliyor.

Kaynak: https://balkans.aljazeera.net/news/balkan/2024/1/19/slovenija-pravi-privremene-objekte-za-migrante-na-granici-sa-hrvatskom (Erişim tarihi, 24.01.2024)

Bu içerik 19.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 15 kez okundu.