Slovenya, Bosna Hersekli işçilerin ülkeye gelişini hızlandırmak istiyor

Resim

Slovenya, bu yıl Eylül ayına kadar 13.914 Bosna Hersek vatandaşına çalışma izni verdi. Bunlardan 8809’u ilk kez başvuran, 5105’i ise çalışma izni uzatılan kişilerdir. Bu yıl verilen çalışma izinlerinin sayısı bir önceki yıla göre biraz arttı. Zira ülkedeki kötü ekonomik koşullar nedeniyle her geçen gün daha fazla sayıda Bosna Hersek vatandaşı ülkeden gitmeye çalışıyor.

Bosna Hersek ve Slovenya resmi kurumlarının geçen ay düzenlediği temsilciler toplantısında, Bosna Hersekli işçilerin dil konusunda sık sık sorun yaşamalarından dolayı iki dilli bir iş sözleşmesinin gerekliliği üzerinde konuşuldu. Acil işgücüne ihtiyaç duyan Slovenya bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyor ve bu işgücü potansiyelini de Bosna Hersek’ten karşılamayı düşünüyor. Slovenya’daki Robert Golob hükümeti, ülkedeki yabancı işçilere ve onların ailelerine çalışma ve oturma izni almaları için idari işlemleri kolaylaştırmaya ve hızlandırmaya çalışıyor.

Slovenya Kamu Yönetimi Bakanı Sanja Ajanović Hovnik yaptığı açıklamada, “Slovenya Cumhuriyeti Kamu İdaresi Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede geçici ya da daimî oturma izni olan 100.000’den fazla Bosna Hersek vatandaşı ve 25.000’e yakın Sırp vatandaşı yaşıyor, ancak bu sayı yeterli değil. Slovenya’da her yıl 40.000’e yakın işçi emekli oluyor ve 20.000’e yakın yeni işçi işe başlıyor. Dolayısıyla fark ortada, demografik göstergeleri ve ekonomik büyümeyi dikkate alırsak bu fark kolay kolay kapanmayacak.” dedi.

Slovenya yabancı işçi sıkıntısı yaşamasına rağmen, ülkede iş bulup yerleşmek isteyenler idari engellerle karşılaşıyor. Ülke ekonomik olarak gelişiyor, ancak idari işler hala doksanlı yıllardaki gibi işliyor. Bakan Ajanović Hovnik, bazı yerel yönetimlerde hem oturma hem de çalışma izni beklemenin aylarca sürdüğünü ve en zor durumun da Lyublyana’da yaşandığını söyledi.

Lyublyana’da henüz çözüme kavuşturulmamış 16.000’den fazla başvuru var ve 5-6 bin civarında başvurunun da üç yılı aşkın bir süredir beklemede olduğu tahmin ediliyor. Muhtemelen bu insanların çoğu Slovenya’dan çoktan ayrılmış olmalılar. Lyublyana’nın yanı sıra Maribor, Novi Mesto, Koper ve Nova Gorica şehirlerinde de bekleyen başvuruların neden arttığı araştırıldığında, bunun yarıdan fazlasında işlemlerin yanlış doldurulan başvurular sebebiyle olduğu ortaya çıktı. Bunun gerekçesi de dil probleminden kaynaklanmaktadır.

Bakan Ajanović Hovnik Bosna Hersek, Sırbistan ve diğer ülkelerden işçilerin gelmesini kolaylaştırmak için acilen yeni yasalar çıkarılacağını duyurdu.

Kaynak: https://www.vecernji.ba/vijesti/slovenija-zeli-ubrzati-dolazak-radnika-iz-bih-1644642 (Erişim tarihi, 26.12.2022)


 

Bu içerik 26.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 36 kez okundu.