Slovenya, AB ile Bosna-Hersek arasında katılım müzakerelerinin Aralık ayında başlatılmasını önerecek

Resim
Slovenya Başbakanı Robert Golob, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e yazdığı bir mektupta, Aralık ayında AB ile Bosna-Hersek arasındaki katılım müzakerelerinin Ukrayna ve Moldova ile eş zamanlı olarak başlatılmasını önermeyi planladıklarını belirtti.
Avrupa Komisyonu geçen hafta, Ukrayna ve Moldova ile müzakerelere başlama önerilerini sunmuştu. Öneride, Bosna-Hersek'in müzakerelere başlaması için belirli koşulları karşılaması gerektiği belirtilmişti. Kabineden yapılan açıklamada bu önerinin, Bosna Hersek’in AB entegrasyonunu engellemeye ilgi duyan yabancı aktörlerin etkisini azaltmak amacıyla yapıldığı belirtildi. Başbakan, Bosna-Hersek ile resmi müzakerelere Aralık 2023'te başlanması önerisini getirirken, müzakerelerin ülkenin üyelik kriterlerini karşılaması durumunda fiilen başlaması gerektiğini ifade etti.
Başbakan, Avrupa Konseyi Başkanı'ndan bu öneriyi desteklemesini istedi. Bosna-Hersek, AB üyeliği için başvurusunu 2016'da yapmıştı ve geçen yıl AB üye ülkelerinin liderleri tarafından Bosna Hersek’e aday ülke statüsü verilmişti. Geçen hafta Avrupa Komisyonu, AB üye ülkelerine yıllık genişleme raporunda Ukrayna ve Moldova ile hemen müzakerelere başlanması ve Gürcistan'a adaylık statüsü verilmesini önerdi. AB kaynaklarına göre, liderlerin kararının ardından Ukrayna ve Moldova ile müzakerelere hemen başlanabilecek.
 
Bu içerik 13.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 22 kez okundu.