Sırpların Kosova’daki devlet görevlerinden toplu istifası sonucunda açıklama yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: “Ben olmasaydım ortalık kan gölüne dönebilirdi”

Kosovalı Sırpların Kosova’daki devlet görevlerinden toplu olarak istifa etmesinin ardından ilk kez açıklamalarda bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, dünyanın büyük bir politik değişim yaşamakta olduğunu ifade etti. Vucic, “Devasa, neredeyse tektonik bir değişimden söz ediyorum. 10 yıl aradan sonra Sırplar, Priştine kurumlarından ayrılma yönünde bir karar verdi.” dedi.

Vucic, Kosovalı Sırpların bu kararlarını Belgrad’ın emriyle yaptığı yönündeki tartışmaların anlamsız olduğunu, bu iddiaları ortaya atanların Sırpların ne istediğini ve ne gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu görmek istemediklerini ifade etti. Batı’nın, Kosovalı Sırpların katledilmesinin ardından Kosova’nın bağımsızlığını tanımasıyla Arnavutları ödüllendirdiğini öne süren Vucic, 2012 civarında görüşmelerin başladığını ifade ederek, “Bunlar 1999’dan beri yaşadığımız en zorlu görüşmelerdi. Bunların sonucunda imzalanan Brüksel Anlaşması ile bölgeye 10 yıl boyunca barış getirdik.” dedi.

Resim
Priştine yönetiminin kendilerine ters gelen her hareketi sonrası Sırpların devlet kurumlarından toplu olarak istifa etmek istediklerini söyleyen Vucic, “Onlara bunu yapmamaları gerektiğini söylüyordum ve beni dinlediler, çünkü ben her zaman insanların yanındayım. Bana güvendiler. Onları bundan en az 20 kez vazgeçirmişimdir. Size bunu ilk kez söylüyorum: Son Haziran olaylarında (Kosovalı Sırpların barikatlar kurduğu ve Kosova polisinin yıkım emri aldığı olaylar) ortalık az kalsın bugüne kadar benzeri yaşanmamış kadar büyük bir kan gölüne dönecekti. Arnavutlar buna hazırdı, Sırplar da geri adım atmıyordu. Onlara barikatları kaldırmalarını söyledim. 11 saatin sonunda bana ‘Bunu siz istediğiniz için yapacağız, yoksa yapmazdık.’ dediler. Ağustos’ta Kosova’da Sırpların yaşadığı vize sorunlarını çözmek için Brüksel’e gittim, ancak Priştine çılgınlıklar konusunda sınır tanımıyor ve bunlar iki büyük güç tarafından destekleniyor.” dedi.

Aleksandar Vucic Kosovalı Sırpların görevlerini, şu üç temel neden sebebiyle daha fazla sürdürmek istemediklerini ifade etti: Sırp Belediyeleri Topluluğu’nun kurulmamış olması; araç plakaları sorunu; Kosova Kuzey Bölge Emniyet Müdürü Nenad Djuric’in görevden alınması.

Cumartesi günü “Sırbistan Listesi” Partisi’nin toplantıda verdiği karar sonrası Sırp çoğunluğa sahip dört bölgenin belediye başkanları, Sırp Kosova Meclisi vekilleri, yargıçlar, savcılar, memurlar ülkenin kuzeyinde Kosova polisine bağlı çalışan polis memurları görevlerinden istifa etmişti.

Kaynak:https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2022&mm=11&dd=06&nav_id=114805 (Erişim tarihi, 09.11.2022)
Bu içerik 06.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 85 kez okundu.