Sırplar Tarafından İşlenen Savaş Suçları Enstitüsü Brüksel'deki diyaloğun yeniden başlamasının arifesinde Kosova, Sırp rejimi tarafından işlenen Savaş Suçları Enstitüsü'nün kurulması için bir belge süreci başlattı.

Bu enstitünün ilk kez özel bir kanunla, işlenen tüm suçların soruşturulması ve doğrulanması için özel kadro ve bütçeyle kurulması bekleniyor.

Başbakan Albin Kurti, enstitünün insanlığa karşı suçları ve soykırımı da ele alacağını söyledi. Ancak aradan geçen yılların çok olması ve mağdurların kurumlara olan güveninin kaybolmasının, suçların doğrulanmasını zorlaştırabilecek unsurlar olarak değerlendirildiğini de belirtti.

Öte yandan Adalet Bakanı, vatandaşların bahsi geçen enstitüye bilgi verebilecekleri bir e-posta adresinin de açıldığını belirtti. Savaş suçlarıyla ilgili tüm olguların toplanması için enstitülerin kurulmasına yönelik bu tür girişimler geçmişte de vardı, ancak başarısız oldular. Bu enstitülerden biri 2018 senesinde hükümet kararı ile kurulmuş ancak kısa bir süre sonra ortadan kaybolmuştur.

Savaş suçları ile ilgilenen kuruluşlar katliamlardan kurtulan birçok tanığın ölmesi sebebi ile bu tarz enstitülere yönelik eleştirilerini defalarca dile getirmişlerdir.

 

Haber Kaynağı: https://top-channel.tv/2021/06/07/institut-per-krimet-e-luftes-nga-serbet-ligj-dhe-buxhet-te-vecante-ne-kosove-ne-prag-te-nisjes-se-dialogut-me-beogradin/

Tarih: 07/06/2021

Bu içerik 07.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 82 kez okundu.