Sırp şirketiyle Kosova'nın kuzeyinde elektrik dağıtımına ilişkin sözleşme imzalandı

Resim
Kosova Elektrik Dağıtım Kurumu, Kosova'nın kuzeyindeki Sırp çoğunluğunun bulunduğu dört belediyeye, Zubin Potok, Leposavič, Zveçan ve Kuzey Mitrovica'ya elektrik dağıtımını ve tedarikini normalleştirmeyi amaçlayan "Elektrosever" şirketi ile sözleşme imzalandığını açıkladı.
Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin görüşmeler çerçevesinde, gösterişsiz ve medyanın gözünden uzak gerçekleştirilen sözleşmenin imzalanması, 2013 yılında varılan ve 2015 yılında onaylanan enerji anlaşmasının uygulanmasının bir parçasıdır.
Anlaşmaya göre, Haziran 2022'de Enerji Düzenleme Dairesi, Kosova'nın kuzeyinde Sırp çoğunluğun yaşadığı dört belediyede elektrik dağıtımıyla ilgilenecek olan Sırp şirketi "Elektrosever"e işletme lisansı verdi.
Ne Kosova hükümetinden ne de Sırbistan hükümetinden herhangi bir yorum gelmezken, Avrupa Birliği anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve bunu tarafların Haziran 2022'de üzerinde anlaştıkları yol haritasının uygulanmasına yönelik bir adım olarak nitelendirdi.
1999 savaşının sona ermesinden bu yana Kosova'nın kuzeyinde yaşayanlar elektrik faturalarını ödemiyor. 2017 yılına kadar bu bölgedeki enerji maliyetleri Kosova'nın geri kalan kısmındaki vatandaşların faturalarından karşılanırken, 2017 yılından itibaren devletin yıllık bütçesinden karşılandı.
Kosova'daki yetkililer, enerji anlaşmasının uygulanmasıyla, Kosova'nın kuzeyinde harcanan elektrik enerjisi için ödenen yılda 10 milyon euro civarında tasarruf sağlanacağını söylediler.

 

Bu içerik 09.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.