Sırp Ortodoks Kilisesi, Makedon Ortodoks Kilisesinin otosefalliğini kabul etti

Resim
Patrik Porfirije, Üsküp'teki Ohri St. Klement Kilisesinde düzenlenen ayinde Sırp Ortodoks Kilisesi Meclisinin Makedon Ortodoks Kilisesinin (Ohrid Başpiskoposluğu) otosefalliğini kabul ettiğini açıkladı. Kilisede toplananlar alınan kararı coşkuyla alkışladı. Bu karar, 1967'den beri Makedon Ortodoks Kilisesinin statüsüne yük olan anlaşmazlığı çözmüş oldu.

Ortodoks kiliselerinde otosefallik kavramı, başka bir Ortodoks kilisesine bağlı olmayan bağımsız bir kilise olma anlamına gelmektedir. Bu karar, Sırp Ortodoks Kilisesinin Makedon Ortodoks Kilisesini kanonik birliğe döndürmek için daha önce alınan bir kararın ardından alındı. Kanonik birlik kararı, Makedon Ortodoks Kilisesinin 1959'dan itibaren mümkün olan en büyük özerkliğinin tanınmasını sağlamakla birlikte Sırp Ortodoks Kilisesi içindeki statüsüne geri dönmesini de ifade etmektedir.

Makedon Ortodoks Kilisesi, Sırp Ortodoks Kilisesinin onayını almamasına ve geri kalan Ortodoks kiliselerinin geçersiz olarak saymalarına rağmen 1967'de tek taraflı olarak otosefalliğini ilan etmişti.

Makedon Ortodoks Kilisesinin statüsündeki ilk değişiklik, bu yıl 9 Mayıs'ta Ekümenik Patrikhanenin Kutsal Sinodunun Makedon Ortodoks Kilisesinin hiyerarşisini tanıdığını duyurduğunda ve kilise ile Efkaristiya birliği kurduğunda yaşandı.

Bu içerik 24.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 62 kez okundu.