Sırp Listesi yerel seçimleri boykot kararını doğruladı

ResimKosova'daki en büyük Sırp partisi konumundaki Sırp Listesi'nin liderleri, Kosova'nın kuzey belediyelerinde yapılacak yerel seçimlere katılmayacaklarını bir kez daha teyit ettiler.

Sırp Listesi üyeleri, Sırp kökenli yargı mensupları, polis ve idari personel ile birlikte geçtiğimiz yılın Kasım ayında toplu halde pozisyonlarından istifa etmişlerdi. 18 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan yerel seçimler, etnik Sırpların sınır geçişlerini ve yolları kapatması ve akabinde iki ülke arasındaki çatışmanın yeniden başlamasına ilişkin korkuların artmasının ardından uluslararası toplumun talepleri doğrultusunda ertelenmişti.

Sırp Listesi Pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında iki koşul yerine getirilmediği müddetçe pozisyonlarını değiştirmeyeceklerini ifade etti. Bu şartlardan biri Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması iken, diğeri ise Kosova devletinin ülkenin kuzey bölgesinde görevlendirdiği tüm özel birimlerin geri çekilmesi.

Kosova hükümetinin yerel seçimleri organize etme çabalarına da değinilen açıklamada, “Priştine ve Merkez Seçim Komisyonu'nun Kosova'nın kuzeyinde ve Metohija'da Sırp halkının meşru çıkarlarına saygı duymaksızın ve vatandaşların iradesine karşı bir biçimde tek taraflı olarak seçimler düzenlemeye çalıştığını açıkça ortaya koyuyor” ifadelerine yer verildi.

Bu içerik 23.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.