Sırp dinarının gidişine Kurti’nin tepkisi: Geçiş dönemi gerekli

Resim

Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Salı günü Kosova'daki Sırp dinarı ihracına ilişkin bir açıklama yapması uluslararası toplumun da tepkisini çekti. Kurti yaptığı açıklamada, Sırp dinarı ihracında bir geçiş dönemine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu ay içerisinde bu konuyla ilgili gerekli tüm bilgileri vereceklerini belirtti. Kosova yürütme başkanı, Kosova Merkez Bankası’nı (CBK) profesyonelliğinden ve yeni düzenlemeye verdiği destekten dolayı tebrik etti.

Tebliğde “Bu açıklamayı, Başbakanlık Ofisi’nin, Kosova Merkez Bankası’nın (CBK) bağımsızlığını ve görevlerini yerine getirirkenki profesyonelliğini tam olarak desteklediğini vurgulayarak yazıyorum. Bu sıfatla kamu kurumlarının profesyonelliğini korumak zorunda olduğumu hissediyorum. Geçtiğimiz yılın sonunda Merkez Bankası nakit ödemelere ilişkin yönetmeliğini yayınladı. Bir ülkede yabancı para birimlerinin işleyişini düzenlemek elbette Merkez Bankası’nın temel yetki alanıdır. Bu düzenleme Sırp Dinarını hedef almamaktadır. Merkez Bankası haklı olarak Sırp dinarı üzerinden yapılan gayri resmi işlemlerin resmileştirilmesini talep etti; dolayısıyla bunların varlığı ve devamı hukuka aykırıydı. Kosova’nın resmi para birimi Euro'dur ve düzenleme, bağımsızlık ilanımızdan neredeyse 16 yıl sonra geldi.” denildi.

Ayrıca Kurti, bu düzenlemenin eksikliğinin kara para aklama, terörün finansmanı ve diğer yasa dışı faaliyetlerle sonuçlanabileceğini söyledi.

Kurti “Bu karar, bölgeye döviz girişini düzenlemeyi amaçlayan Merkez Bankalarının temel sorumluluğundadır. Bu tür bir düzenlemenin bulunmaması, kara para aklama, terörün finansmanı ve diğer yasa dışı faaliyetlerle sonuçlanabilir.

Pratik anlamda bu karar, Kosovalı Sırpların aldıkları ödemelere hâlâ izin verildiği, ancak hesaplarına Euro cinsinden yatırılacağı anlamına geliyor. Tabii ki, yabancı para birimlerinin özel mülkiyetine izin verilmektedir.” dedi.

Kaynakça: https://lajmifundit.al/kosoverajon/largimi-i-dinarit-serb-reagon-kurti-nje-periudhe-tranzicioni-eshte-e-i1251131 (Erişim tarihi: 07.02.2024)

Bu içerik 06.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 61 kez okundu.