“Sırp Cumhuriyeti entitesinde, entiteyi soykırım eseri olarak tanımlayan kimseleri cezalandıracak bir yasa hazırlanıyor”

Resim

Özerk Sırp Cumhuriyeti Başkanı Željka Cvijanović bugün, bu hafta meclis işleyişine gönderilecek iki yasal çözümü açıklayarak; bunun Bosna-Hersek merkezli parlamento partilerinin liderleri arasında yapılan anlaşmanın sonucunda ortaya çıkan son derece önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.
Partilerin temsilcileri bugün ne olduğu hakkında konuşmak istemese de Cvijanović Özerk Sırp Cumhuriyeti’ndeki tüm siyasi partilerin önümüzdeki birkaç gün içerisinde meclis gruplarının yasal çözümleri meclis gündemine getireceğini belirtti ve bunun gerçekleşeceğine olan güvenini dile getirdi.
Klix.ba için teyit edildiği gibi, Özerk Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi’nin cuma günkü özel  oturumunda, iki kanunun çözümü, Sırp Cumhuriyeti’nin soykırım yeri olarak adlandırılması veya Sırp halkının soykırımcı olarak adlandırılması ele alınacak.
Bu, Özerk Sırp Cumhuriyeti’ni soykırıma dayalı bir oluşum olarak görme veya Sırp halkı olarak adlandırılan herkesin soykırımdan cezai olarak sorumlu tutulacağı anlamına geliyor.
Özerk Sırp Cumhuriyeti siyasi temsilcileri bu şekilde Inzko’nun soykırımın inkârını yasaklayan veya cezalandıran Bosna-Hersek Ceza Kanunu’nda değişiklik yapma kararına “cevap vermek” istiyorlar.
Hazırlanmakta olan ikinci yasa, uluslar arası toplumun Bosna-Hersek’teki Yüksek Temsilcisi tarafından dayatılan tüm kararlarının reddedilmesiyle ilgilidir.
Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Üyesi ve SNSD (Савез независних социјалдемократа / Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği Partisi) lideri Milorad Dodik bugün yaptığı açıklamada, Özerk Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi’nin Cuma günü halka kapalı yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Valentin Inzko’nun soykırım inkârının yasaklanması ve cezalandırılması hakkındaki kanunda değişiklik yapılması yönündeki kararı vesilesiyle Sırp Cumhuriyeti’nde bulunan parlamento partilerinin başkanları ile yapılan görüşmenin ardından, soykırımın inkârı dahil Bosna-Hersek kurumlarındaki Sırp temsilcilerin çalışmaları boykot etmesine kadar beş sonuca varıldığını hatırlatmakta fayda görüyoruz.
Özerk Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi Başkanı Nedeljko Čubrilović tarafından davet edilmek üzere düzenlenen bugünkü toplantıya Özerk Sırp Cumhuriyeti Başkanı Željka Cvijanović, SNSD lideri Milorad Dodik, SDS başkanı Mirko Šarović, PDB başkanı Branislav Borenović, SP başkanı Petar Đokić, US başkanı Nenad Stevandić, DNS başkanı Nenad Nešić, SPS başkanı Goran Selakö NPS başkanı Darko Banjac ve NDP başkanı Dragan Čavić katıldı.

Bu içerik 27.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 93 kez okundu.