Sırp Cumhuriyeti Entitesi Meclisi’nde konuşan Čović: Sırp Cumhuriyetini koruyun

Resim

Hırvat Demokratlar Birliği Partisi lideri Dragan Čović, Neum’da uluslararası temsilcilerin Bakir İzetbegoviç’e Sırp Cumhuriyeti Entitesi Ulusal Meclisi’ne gelip kendilerine hitap etmesini önerdiklerini ve kendisinin de bu kararı Hırvat temsilcilerle görüştükten sonra aldığını söyledi. Entite Meclisi’nde milletvekillerine “Sırp Cumhuriyetini koruyun” diye hitap etti.
Parti lideri, “Buraya gelip sadece bir kesim ile işbirliği içerisinde olunmaması gerektiğini, herkesle iyi bir birliktelik içerisinde olunması gerektiğini” belirtti.
“Benden buraya gelip az sayıdaki Hırvat adına birkaç söz söylememi isteyen çok sayıda insan vardı ama aynı şekilde bir şans eseri burada olmadığını söyleyenler de çok oldu” dedi.
Neum’daki görüşmeler hakkında:
“Neum’daki görüşmelerde kimsenin mevcut siyasi hükümetten bahsetmediğini, sadece seçim yasası ile ilgili görüşüldüğünü; lakin Bosna-Hersek’in uzun süredir hukuk devleti olmadığı, yürütme organıyla yönetilen veya yasama gücü çalışmayan bir devlet olduğu herkesçe malumdur.” diye belirtti.
Čović, Bosna-Hersek’in tarihi hakkındaki düşünce farklılıklarının ülkenin geleceğine yönelik stratejilere de yansıdığını belirterek, 1995’ten bu yana da hiçbir şeyin değişmediğini sözlerine ekledi. Neum’daki müzakerelere katılmadıkları için Sırp temsilcilerine de teşekkür etti ve akıllı bir duruş gösterdiklerini söyledi.
“Sivil/Üniter Devlet”
Daha sonra Neum’daki toplantının detayları ve anayasa hakkında konuştu ve önceki konuşmalarını tekrarlardı. Parti lideri ayrıca, “Hırvatistan ve diğer ulusların bir temsilcisi” olduğunu belirten Venedik Komisyonu’nun tutumunu da açıkladı.
“Bosna-Hersek Anayasasını korumak şart”
Tihić ve Šarović gibi tüm diğer meslektaşlarıyla her zaman iyi ilişkiler içerisinde olduğunu belirtti. İzzetbegoviç ile olan ilişkisinden bahsederken, en çok onlarla bir araya geldiğini çünkü anlaştıkları her şeyin yerine getirildiğini fakat bu hususun Mostar’daki anlaşmadan sonra değiştiğini söyledi.
“Dayton Anlaşması’nın 4. Ek Maddesi de dâhil olmak üzere Bosna-Hersek Anayasasını korumak şarttır. Anayasa meselesinin açılmasının Bosna-Hersek’teki tüm ilişkiler için son derece riskli olduğunu düşünüyorum. Her ne pahasına olursa olsun Bosna-Hersek’te barışı koruyun. Kurbanları saymaktansa saatlerce ve mantıksız bir şekilde müzakere etmek daha iyidir” dedi.

Kaynak: https://ba.n1info.com/vijesti/covic-cuvajte-rs-iznijeli-ste-toliko-emocija-da-vam-svi-mogu-zavidjeti/ (Erişim tarihi, 02.02.2022)

Bu içerik 01.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 88 kez okundu.