Sırbistan ve Rusya "renkli devrimlere" karşı ortak mücadele edecek

Resim

Sırbistan ve Rusya, iki ülkenin üst düzey güvenlik yetkililerinin "Bağımsız Devletleri" istikrarsızlaştırmaya yönelik Batı araçları olarak nitelendirdiği "renkli devrimler" olarak bilinen halk ayaklanmalarına karşı ortak bir mücadele üzerinde anlaştılar.

Bu yıl Patrushev ile yaptığı üçüncü görüşmede Sırbistan Savunma Bakanı Vulin, Başkan Vuçiç'in özerklik ve bağımsızlık politikası izlediğini ve Sırbistan'ın liderliğini sürdürdüğü sürece Rusya Federasyonu ile iş birliğine odaklanacağını vurgulayarak, Sırbistan'ın stratejik ortaklığının önemini vurguladı.

Toplantıda, renkli devrimlerin amacının demokratikleşme bahanesiyle devletçiliği baltalamak ve bağımsız ülkelerin egemenliğini kaybettirmek olduğu hususuna dikkat çekilerek, buna direnilmesi gerektiği belirtildi.

Amerikan Associated Press (AP) bu görüşme hakkında, 21. yüzyılın başında bazı ülkelerde meydana gelen bir dizi kitlesel protestoyu tanımlamak için kullanılan renkli devrimler tanımının Sovyetler Birliği, Yugoslavya, Orta Doğu ve Asya’da bazı rejimlerin devrilmesine yol açtığını yazdı. Ayrıca Moskova'nın en yüksek güvenlik yetkilisi Petrushev ile "Rus yanlısı bir politikacı" olan Vulin arasındaki görüşmenin, Sırbistan'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in otokratik yönetimine karşı artan kamuoyu memnuniyetsizliğinin ortasında gerçekleştiğini belirtti. Haberde Vuçiç'in popülist hükümetinin yaygın kirliliğe karşı savaşma şeklinden memnun olmayan çevreci grupların Sırbistan'daki son protestoların ön saflarında yer aldığı da hatırlatıldı.
Amerikan ajansı ayrıca Vuçiç ve diğer Sırp yetkililerin bu protestoları kınadığını ve ülkeyi istikrarsızlaştırmak için Batı tarafından finanse edildiğini belirtti.

AP ayrıca, bazı medya kuruluşlarının Rusya ve Sırbistan'ın "renkli devrimlere karşı savaşmak için bir çalışma grubu" kurduklarını duyurduğunu ve bu durumun belgelerle doğrulandığını bildirdi.

Grubun görevi, "STK'ların çalışmalarının normatif olarak düzenlenmesi ve kitlesel ayaklanmalara ve düzeni istikrarsızlaştırma girişimlerine karşı çıkma yollarının değerlendirilmesi" olarak belirlendi. Grubun ayrıca muhalif aktivistleri, STK'ları ve bağımsız gazetecileri denetleme görevi de var.

 

 

Bu içerik 03.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 216 kez okundu.