Sırbistan ve Çin Pekin'de serbest ticaret anlaşması imzaladı

Resim
Sırbistan ve Çin, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç'in tek Balkan temsilcisi olduğu Pekin'deki bir ekonomik forumda,  serbest ticaret anlaşması imzaladı. Anlaşma Çin'in ekonomik ve siyasi toplantısı olan Üçüncü Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'nda imzalandı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç anlaşmayı "bizim için ileriye doğru atılmış büyük bir adım" olarak tanımladı. Vuciç, "Avrupa Birliği üyesi olmadan da yaşamak zorundayız… ve ülkemiz, çocuklarımız ve geleceğimiz hakkında düşünmek zorundayız" dedi. Vuciç ayrıca Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile yaptığı görüşmeyi de memnuniyetle karşıladı. Pekin'de medyaya verdiği demeçte, "Çok önemli, dünyada Başkan Xi ile bugün yaptığımızdan daha önemli bir ikili toplantımız olamaz; tüm önemli konularda son derece dostane bir sohbet gerçekleştirdik." dedi.
Vuciç ayrıca Rusya lideri Vladimir Putin ile gayri resmi olarak görüştüğünü belirterek, "Çok kısa bir şekilde konuştuk, ikili bir görüşmemiz olmadı" dedi ancak ne konuşulduğuna dair fazla ayrıntı vermedi.
Sırbistan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise Çinli şirketlerle "yaklaşık 300 kilometre yeni yol yapımı için neredeyse dört milyar avro" değerinde altyapı projeleriyle ilgili üç ticari sözleşme imzaladığını duyurdu. Sözleşmeler beş Çin yüksek hızlı treninin satın alınmasını da içeriyor.
Resmi açıklamaya göre Vuciç’in Çin ziyareti sırasında Sırbistan ile Çin arasında başka çeşitli mutabakat zaptı ve anlaşmalar da imzalandı. Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nin Balkanlar'da şimdiden büyük bir etkisi oldu.
BIRN tarafından yapılan bir analize göre, 2021'de Sırbistan'da, on yıllık bir süre boyunca Çinli kuruluşlar tarafından veya onlarla işbirliği içinde uygulanan veya uygulanmakta olan, en az 18,7 milyar avro değerinde 61 proje çeşitli tamamlanma aşamalarındaydı. BIRN'in tahminine göre 2021 yılı sonunda Balkan bölgesinde ise Çin ile bir şekilde bağlantılı olan en az 32 milyar avro değerinde 135 proje bulunuyordu.

Bu içerik 12.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.