Sırbistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, yapay zekâ geliştirme üzerine mutabakat anlaşması imzaladı

Resim

Sırbistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Dubai’de gerçekleştirilen Dünya Hükûmetler Zirvesi sırasında 13 Şubat tarihinde yapay zekâ geliştirme ve uygulama üzerine bir mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşmanın imzalanması sırasında hazır bulunan Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic bu mutabakat anlaşmasının, Sırbistan ile BAE arasında yapay zekânın geliştirilmesi ve uygulanması alanında “daha da yakın iş birliği yapma” anlamına geldiğini vurguladı. Brnabic, “BAE, bilgisayara yeni bir şeyler öğretme ve veri yollama amacı taşıyan, sonrasında bu veriler ışığında farklı soruları cevaplayabilen bir model geliştirdi. Bu model, Amerika Birleşik Devletleri merkezli ChatGPT seviyesinde bir model. Bu anlaşma sayesinde Sırp bilim enstitüleri, start-up’lar ve diğer kuruluşlar da bu modeli kullanabilecek.” dedi.

Yapay zekâ, Sırbistan yetkililerinin BAE’ye yaptıkları neredeyse her ziyaretin başlıca konularından biri olarak göze çarpıyor. Eylül 2023’te Sırbistan ilk “akıllı karakol”unu açmıştı. BAE polisi ile birlikte inşa ettikleri bu akıllı karakol için Sırbistan Polis Bakanı Bratislav Gaşiç, BAE’ye “uzmanlıklarından ve samimi desteklerinden” dolayı teşekkürlerini sunmuştu. Sırbistan’ın BAE ile inşa ettiği bu ilk akıllı karakol, aynı zamanda BAE merkezli şirket Eagle Hills ile ortaklaşa inşa edilen Belgrade Waterfront’un (Beograd na vodi) içinde inşa edilmişti. Akıllı karakollar, herhangi bir insan müdahalesi olmadan 24 saat boyunca güvenlik hizmetleri sunabiliyor.  Sırbistan ayrıca Şubat 2022’de de BAE’nin önde gelen yapay zekâ firması G42 Cloud ile bir mutabakat anlaşması imzalamıştı. Sırbistan, aynı zamanda ABD tarafından kara listeye alınan Çin merkezli BGI Genomics şirketiyle de yapay zekâ geliştirme konusunda iş birliği yapıyor.

Kaynak: https://balkaninsight.com/2024/02/14/serbia-uae-sign-mou-closening-cooperation-on-artificial-intelligence/ (Erişim tarihi: 14.02.2024)

Bu içerik 14.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 19 kez okundu.