Sırbistan Savunma Bakanlığı ve Sırbistan Ordusu, zorunlu askerlik hizmetinin getirilmesi için ısrarcı

Sırbistan devlet televizyonu RTS kanalına açıklamalarda bulunan Sırbistan Savunma Bakanı Miloş Vuçeviç, zorunlu askerliği geri getirme taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Bakan Vuçeviç, bu taleplerinin ardında savaşa hazırlığın değil; ülkenin ve bölgenin içinde bulunduğu jeopolitik durumun yarattığı güvenlik sorunlarının ve Sırbistan Cumhuriyeti’nin geleceğinin yattığını belirtti. Hem Bakanlığın hem de Sırbistan Ordusu’nun zorunlu askerlik hizmetini geri getirmek istediğini belirten Bakan, “Talebimizi, Cumhurbaşkanı’nın askerî şûrasına resmî olarak iletmiş durumdayız. Cumhurbaşkanı’nın ve kurmaylarının görüşlerini dinleyeceğiz. Akabinde kamuya açık bir toplantı gerçekleştirilecek. Bu konuda son sözü hükümet, yani Ulusal Meclis söyleyecek.” dedi.

Zorunlu askerlik hizmetinin 100 veya 120 gün sürmesinin planlandığını ifade eden Savunma Bakanı, “Bizim teklifimiz askerlik hizmetinin maksimum 120 gün yapılmasıdır. Devletten, eğer zorunlu askerlik talebimizi kabul ederlerse, modern yaşamın gerekliliklerini sağlayacak koğuşları ve askeralma merkezlerini hazırlamak için de bir süre talep edeceğiz. Sırbistan’ın gururu olan müstakbel askerlerimiz için koğuşlarda mümkün olan en iyi koşulları sağlamak istiyoruz. 70’li, 80’li, 90’lı yıllara geri dönmek istemiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Kaynak:https://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2024&mm=01&dd=11&nav_id=117406 (Erişim tarihi: 17.01.2024)

Bu içerik 11.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.