Sırbistan-Kosova arasında yapılan ikinci diyalog görüşmesinde yine ilerleme kaydedilemedi.

Resim

Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç arasında Pazartesi günü Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda gerçekleştirilen diyalog çerçevesinde yapılan ikinci görüşmede  ilerleme sağlanamadı.

Vuciç görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Kosova'da yaşayan Sırpların güvenliği konusunda, son aylarda Kosova'da Sırplara yönelik artan saldırıları ve atmosferi göz önünde bulundurarak artık daha da endişeli olduğunu söyledi.

"Kosova'yı her zaman yeni siyasi kriterlerle şartlandırdılar" diyen Vuciç, Kurti'nin Sırbistan'ın Kosova'da Arnavutlara karşı üç soykırımdan suçlu olduğundan bahsettiğini de sözlerine ekledi ve bununla ilgili olarak “Her iki tarafta da suç olduğunu anlıyoruz, kendilerini kurban, Sırpları suçlu olarak görüyorlar. Soykırımlarla ilgili bu hikaye, birilerinin Sırpları dünyadaki en kötü insanlar olarak gösterme niyetidir" dedi.

Ancak Kurti, Vuciç'ten farklı bir görüşe sahipti ve Sırbistan'ı, özünde bir “barış bildirgesi” olan altı ana maddeden oluşan anlaşmayı kabul etmemekle ve Kosova'nın önerdiği hiçbir şey üzerinde anlaşmaya açık olmamakla suçladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi  Joseph Borrell ise  toplantıdan önce geleceğin geçmişten daha önemli olduğunu söyledi.

Kurti, Mayıs 2021'de, 1998-99 Savaşı sırasında yaşandığı iddia edilen soykırım nedeniyle Sırbistan'a karşı uluslararası bir dava açmaya yönelik tartışmalı fikri canlandıracağına söz vermiş, ancak uzmanlar bunun başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu söylemişti.

Çoğu Kosovalı etnik olarak Arnavut olan yaklaşık 1.639 kişi, Kosova savaşında hala kayıp olarak listeleniyor.

Kosova, 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. İki taraf arasındaki müzakereler 2011 yılında başlarken, Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ilkelerine ilişkin ilk belge olan Brüksel Antlaşması 2013 yılında imzalandı.

O zamandan beri, iki taraf birbirine güven duymamaya devam ediyor.

Kaynak: https://balkaninsight.com/2021/07/19/serbia-kosovo-leaders-cross-swords-at-second-meeting/ (Erişim Tarihi: 21.07.2021).

 

Bu içerik 19.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 97 kez okundu.