Sırbistan'ın ABD’deki eski büyükelçisi: Birliğin gücü Kosova Hükümeti'nin elinde

ResimSırbistan'ın ABD’deki eski büyükelçisi Milan St. Protiq, Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulması için Kosova'nın bağımsızlığının sessizce tanınmasıyla, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğun Sırbistan için "son derece elverişsiz bir pazarlığa" indirgendiğini vurguladı.

Protiq “"Batılılar bunu dört gözle bekliyorlardı. Sözde Sırp Belediyeler Birliği maksimum önem ve ağırlık kazansın diye onu dışladılar, sürüklediler ve tartışmalara soktular." dedi.

Sırbistan'ın ABD'deki eski büyükelçisi, Birliğin kurulmasının müzakerelerde Sırp tarafının "ana hedefi" ve ana çıkarı olarak belirlendiğini söyledi ve bu talebin ne anlama geldiğini sordu.

"Kosova'daki Sırp yaşamının kurumsal olarak korunması mı yoksa ayrı bir siyasi varlık yaratma girişimi mi? Her ne ise, sonuç kötü. Sözde Dernek bile Kosova Sırpları için parlak bir geleceğin garantisi olmayacak ve bununla Kosova'nın özerkliği sağlanamayacak" dedi.

Ona göre, Derneğin gerçek gücü Kosova Hükümetinin elinde ve bölgesel bir bütünlük olmadığı için bu gerçekleşmeyecek. Ona göre, Derneğin oluşumu için özel ve çok hassas olan bir sorun, Presheva Vadisi'ndeki Arnavutlar için olası bir mütekabiliyettir.

Bu içerik 04.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.