Sırbistan ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında imzalanan Serbest Ticaret Antlaşması yürürlüğe girdi: Avrupa Birliği’ne göre Sırbistan, birliğe girmek istiyorsa antlaşmadan çıkmalı.

Sırbistan’ın 25 Ekim 2019’da AEB ülkeleriyle Moskova’da imzaladığı Serbest Ticaret Antlaşması, 10 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi. Sırbistan Ticaret Bakanlığına göre Ermenistan’ın ve Kırgızistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) girmesi, Sırbistan’ın bundan önce Rusya, Belarus ve Kazakistan’la imzalamış olduğu iki taraflı serbest ticaret antlaşmalarının yerini alacak yeni bir serbest ticaret anlaşması imzalaması gerekliliğini doğurmuştu. Bakanlığa göre antlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Sırbistan; Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan ülkelerinden oluşan AEB ülkeleriyle fiili olarak ortak serbest ticaret rejimine girmiş bulunuyor. Bakanlık; bu antlaşma sayesinde Sırbistan’ın AEB pazarına girdiğini; antlaşmanın sağladığı imkânlar ve düşük maliyetler doğrultusunda ekonomilerinin daha rekabetçi olacağını ve birikimlerinin artacağını bildirdi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Sözcüsü Peter Stano yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın AB’ye girmeden önce antlaşmadan çıkması gerektiğini ifade etti. Bunun yeni bir şart olmadığını, tüm aday ülkelere yönelik genel bir kaide olduğunu belirten Stano, Sırbistan hükümetinin Avrupa entegrasyonunu stratejik öncelik olarak belirlediğini ve bunu sürekli vurguladığını ifade ederek, “bunun AB’nin dış politikasına ve güvenlik politikalarına uyum sağlamayı gerektirdiğini ve Sırbistan’ın da bu yükümlülük doğrultusunda hareket etmesini beklediklerini” bildirdi.

Kaynak: https://www.blic.rs/vesti/politika/stano-o-sporazumu-sa-evroazijskom-ekonomskom-unijom-ocekujemo-da-se-srbija-uskladi-sa/778f3wt (Erişim tarihi: 14.07.2021)

Bu içerik 10.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 80 kez okundu.