Sırbistan Hükümeti ihtilaflı yasalar üzerine yolları kapatan protestoculara boyun eğdi

Resim

Hükümet, kamulaştırma ve referandum yasalarında yapılan değişikliklere karşı binlerce kişinin katıldığı protestolar sonunda geri adım atmak zorunda kaldı.

Hükümet’ten yapılan açıklamada, Kamulaştırma Yasası’nda önerilen değişikliklerin geri çekileceği ve Referandum ve Halkın İnisiyatifi Yasası’nda ise önemli değişiklikler yapılacağı belirtildi.

Hükümet, iki hafta sonu arka arkaya yolları ve otoyolları trafiğe kapatan binlerce kişinin dile getirdiği talepler üzerine geri adım attı. 25 Kasım'da Referandum ve Halk İnisiyatifi Kanunu, ertesi gün ise Kamulaştırma Kanunu’nda yapılan değişiklikler kabul edilmiş bunun üzerine binlerce vatandaş protesto gösterilerine başlamıştı.

Sırbistan Hükümeti’nin Çin merkezli Zijin ile İngiliz-Avusturalya ortaklığındaki Rio Tinto şirketlerine madenlerini açması, şirketlerin çevreyi ve suyu kirleteceğini savunan protestocuların tepkisine neden oluyor. Hükümetin şahıslara ait "stratejik öneme sahip" arazileri 8 gün içerisinde istimlak edebilmesine olanak sağlayan Kamulaştırma Kanunu’nu  ve referandumların geçerli olması için katılımın yüzde 50’nin üzerinde olması şartının kaldırılmasını öngören Referandum Yasası da protestocuların şikayet ettiği yeni düzenlemeler arasında yer alıyor.

Hükümet’in basın açıklamasında, "Kamulaştırma Yasası’nı meclisten geri çekme ve Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in yeniden karar vermesi için geri gönderme kararı alındığı" belirtildi. Kanunda değişiklik yapılmasının gerekli olduğu tespit edilirse bunun kamuoyu, meslek birlikleri, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarını da kapsayacak geniş bir katılımla yapılacağı ifade edildi.

Hükümet ayrıca, Referandum ve Halkın İnisiyatifleri Yasası'nın dört maddesinde değişiklik önerisinde bulunmayı teklif etti.

Madenden kaynaklanan potansiyel kirlilik ve çevre ihmali konusundaki endişelerin de körüklediği protestolar, iktidardaki Sırp İlerleme Partisi ve lideri Cumhurbaşkanı Vuçiç'in otoritesine karşı önemli bir meydan okuma haline gelmiş bulunuyor.

Her biri birkaç saat süren iki hafta sonu ablukasından sonra, protestocular 11 Aralık'ta da yolları ve otoyolları üç saat süreyle kapatmakla tehdit ediyor.

Bu içerik 08.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 74 kez okundu.