Sırbistan Ekonomi Bakanı hükümete Rusya’ya yaptırım uygulama çağrısında bulundu, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tepki gösterdi

Resim

Sırbistan Ekonomi Bakanı Rade Basta, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Sırbistan hükümetinin Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara acilen katılması gerektiğini ifade etti. Ülkesinin Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmadığı için halihazırda yüklü bir maliyet üstlenmekte olduğunu ve bu durumun sürdürülemez hale geldiğini ifade eden Basta, “Ekonomi bakanı olarak, Cumhurbaşkanımız Aleksandar Vucic’e yapılan bu yoğun baskıları ve bu baskılar karşısında sessiz kalmamızı kabul edemiyorum. İşte bu yüzden, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılma yanlısıyım. Ülkemizin ve millî menfaatlerimizin korunması konusunda Cumhurbaşkanı Vucic’e güvenim sonsuz. Bu sebepten ötürü, hükümetimizden ve bütün bakanlarımızdan bu konu hakkında açıklamada bulunmalarını bekliyorum. Tarih boyunca yaptırımlardan çok çekmiş ve vatandaşları bunun sonuçlarını ekonomik anlamda oldukça ağır yaşamış bir ülke olarak bu yaptırımlara daha önce katılmadık, çünkü savaşın sona ereceğini ve iki tarafın da müzakere masasına oturacağını umduk. Ancak zamanla anladık ki savaş sona erecek gibi gözükmüyor. Böylesine büyük savaşlardan en çok küçük ülkeler etkilenir, Sırbistan da bu küresel kriz sürecinde inanılmaz bir baskıyla karşı karşıya kalmıştır.” diye ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram kanalındaki açıklamasında Basta’nın bu çağrısına tepki göstererek, Basta’ya ülkesindeki sorunları kimin yarattığı konusunda düşünmesi tavsiyesinde bulundu. Zaharova, “ABD, Sırbistan üzerinde baskı kuruyor. Sırp Bakan ise Rusya’ya karşı çıkıyor. İlginç bir durum. Rusya, ABD’nin aksine Sırbistan’a ve vatandaşlarına her zaman saygıyla yaklaşmıştır. Ama burada önemli olan iyi ilişkilerimizden ziyade gerçekler: Rusya’ya yaptırım uygularsanız, ABD’nin Sırbistan üzerindeki baskısı kesilmez, aksine daha da artar.” dedi.

Kaynak: https://www.b92.net/eng/news/world.php?yyyy=2023&mm=03&dd=14&nav_id=115580 (Erişim tarihi, 15.03.2023)

Bu içerik 15.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 39 kez okundu.