Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic: “AB’ye katılmak istiyoruz, ancak bunun için Kosova’yı tanımamız şart ise AB bunu açıkça söylemeli”

Resim
Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Dacic, Salı günü 18. Bled Stratejik Forumu’nda yaptığı konuşmasında Sırbistan’ın AB’ye üyeliği için Kosova’yı tanımasının şart olup olmadığını AB’nin kesin bir dille söylemesi gerektiğini söyledi. AB yetkililerinin Kosova ile AB üyeliğinin aynı yoldan geçtiğini ifade ettiğini söyleyen Dacic, “Şimdi de birileri Sırbistan’ın AB üyesi olması karşılığında Kosova’yı tanımak zorunda olduğunu söylüyor. Eğer şartınız buysa haydi, bunu bir de resmî bir ağızdan duyalım.” dedi.
Sırbistan’ın Avrupa’da yer aldığını ve AB üyesi olmak istediğini belirten Dacic, Sırbistan’ın BRICS’e üye olmak istediği yönündeki haberleri “masal” olarak değerlendirdi. Dacic, Batılı ülkelerin Sırbistan’ın Doğu’ya yanaşmasını eleştirirken bu ülkelerin Rusya ve Çin ile olan ticaretlerinin kendilerinin bu ülkelerle olan ticaretine kıyasla “bir milyon kat daha fazla” olduğunu belirtti.
Dacic, bütün bakan mevkidaşlarına saygı duyduğunu, ancak Forum’da Batı Balkan ülkelerinden gelen altı bakandan dördünün Arnavut olduğunu söyleyerek “Bir de Sırbistan’ı, Balkanlar’ı nüfuzu altına almakla suçluyorsunuz.” dedi.

Kaynak: https://n1info.rs/english/news/dacic-brussels-should-say-if-kosovo-is-condition-for-eu/ (Erişim tarihi, 30.08.2023)
Bu içerik 29.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.