Sırbistan’dan Kosova’ya askeri müdahale tehdidi

Resim

Sırbistan, NATO önderliğindeki barış güçlerinin Kosova’daki Sırp azınlığı, etnik Arnavut makam ve yetkililerinin terör tehdidi olarak nitelendirdiği durumdan koruyamaması halinde, Kosova’ya askeri müdahalede bulunacağı tehdidini yineledi.

Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsiloviç televizyon ekranlarından yaptığı ulusa sesleniş açıklamasında, Kosovalı Sırpların Kosova hükümetinin uyguladığı teröre daha fazla tahammül edemeyeceklerini ve Sırbistan ordusunun, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç’in vereceği emirler ve Sırbistan anayasası ile uyumlu biçimde, üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. “KFOR komutanına Sırp halkının korunması için acil önlemler talep ettiklerini” bildirdiklerini beyan eden Mojsiloviç, “KFOR ve diğer uluslararası kuruluşlardan talebimiz budur” ifadelerinde bulundu.

Kosovalı Sırpların hem Kosova polisi hem de NATO askerleriyle yakın dönemde yaşadığı çatışmaların akabinde Sırbistan, Kosova sınırında hazır bulunan askeri kuvvetlerini en yüksek alarm durumuna geçirmişti. Etnik Arnavutlar ve Sırplar arasında açık bir çatışma çıkmasından duyduğu korku üzerine NATO ise, bölgede takviye kuvvetler konuşlandırmıştı. Bu doğrultuda, Sırbistan’ın Kosova’ya askeri müdahalede bulunması hali hazırda Kosova’da konuşlanmış yaklaşık 4000 NATO askeriyle doğrudan bir çatışmaya girmesi anlamına geliyor.

Kaynak: https://www.pbs.org/newshour/world/serbia-threatens-armed-intervention-again-in-kosovo-as-tension-escalates (Erişim tarihi, 24.6.2023)

Bu içerik 23.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.