Sırbistan'daki Rus devlet medyası Batı karşıtı söylemlerle hükümete destek veriyor

Resim
AB üye ülkeleri, propaganda amaçlı haber yapmaları ve dezenformasyon yaymaları nedeniyle Rus devletine bağlı medyanın yayınını yasaklamış olsa da, Sırbistan'da bu medya kuruluşlarının faaliyetleri engellenmeden devam ediyor. Hükümet yanlısı ana akım medyanın çoğunluğu, RT Balkan ve Sputnik Sırbistan gibi Rus devlet medyası kuruluşları tarafından yayınlanan haberleri düzenli olarak yayıyor.
Bu medya kuruluşlarının güçlü etkisi, vatandaşların Rusya'ya yönelik tutumları üzerine yapılan farklı kamuoyu araştırmalarında açıkça görülüyor. "Yeni Üçüncü Yol" kuruluşunun Nisan 2023'te yayınladığı ankete göre vatandaşların yüzde 66'sı Ukrayna'daki savaştan Batı'nın sorumlu olduğuna inanırken, yalnızca yüzde 21'i Rusya'yı suçluyor. Ayrıca aynı anket, Sırp vatandaşlarının yaklaşık yüzde 48'inin Rusya'yı Sırbistan'ın en önemli siyasi ve ekonomik ortağı olarak gördüğünü gösteriyor.
Sırbistan'daki Rus devlet medyası, Kremlin propagandasının yayılması için etkili bir kanal olmasının yanı sıra, Sırp devlet yetkililerine faydalı anlatıların yayılması için de bir platform görevi görüyor. Rus devlet medyası, kitlesel protestolar sırasında ve seçim sürecinde Sırp iktidar partisine ve Başkan Vuciç'e yardımcı oldu.
"Renkli devrimler ve "Sırp devletinin Batı tarafından devrilmesi", Sırp yetkililerin her hükümet karşıtı protesto ve muhalefet faaliyetine taktığı sıradan etiketlerden bazıları. Rus devlet medyası da Sırbistan'daki siyasi olayları yorumlarken bu tür anlatılardan yararlanıyor. Seçim sürecinde, örneğin “ProGlas” sivil girişimlerine karşı olumsuz kampanyalar sadece hükümet yanlısı medyada değil, Rus devlet medyasında da yer buldu. Mesela RT Balkan, “ProGlas”ın sivil toplum kuruluşlarıyla, Soros'la, CIA ile bağlantıları olduğunu iddia etti. RT Balkan'ın böyle bir analizi hükümet yanlısı Informer'ın ön sayfasında yer alırken, makale aynı zamanda Sırbistan'ın en eski gazetesi Politika'da da yayınlandı.
Brno'daki Mendel Üniversitesi Bölgesel Kalkınma ve Uluslararası Çalışmalar Fakültesi’nde çalışan akademisyen Vladimir Đorđević, RT Balkan veya Sputnik gibi Rus devlet medyasının ne yaparlarsa yapsınlar siyasi elitleri asla eleştirmediğine inanıyor. Ayrıca Rus medyasının çoğunlukla Sırbistan ve Sırp Cumhuriyeti'ndeki mevcut milliyetçi anlatıları kullanarak, Rusya'nın Batı Balkanlar bölgesindeki gücünü ve nüfuzunu artırmak için medyayı kullandığını vurguluyor.
Sırbistan'ın yanı sıra Bosna Hersek'te de Rus devlet medyası RT Balkan'ın yayına başlayacağı duyuruldu. Uzmanlar, RT Balkan'ın BH'de faaliyete geçmesinin bu ülkedeki siyasi ve etnik kutuplaşmayı daha da derinleştirebileceğine inanıyor.
 
Bu içerik 01.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 56 kez okundu.