Sırbistan’da Yüksek Mahkeme, Kosova’da katliam yaptıkları gerekçesiyle 7 askeri toplam 56 yıl hapis cezasına mahkûm etti

Resim
Savaş suçlarına ilişkin davalara bakan Sırbistan’daki Belgrad Yüksek Mahkemesi, 1999 yılında Kosova köylerine gerçekleştirdikleri saldırıda 118 Kosova Arnavut’unun ölümüne sebep olarak savaş suçu işledikleri gerekçesiyle eski Yugoslavya Ordusu’ndan 7 askeri toplam 56 yıl hapis cezasına mahkûm etti.  Mahkeme, 1999 yılının Nisan ve Mayıs aylarında Kosova’nın İpek (Sırpça’da Pec, Arnavutça’da Peja) bölgesindeki köylere yapılan saldırıda komutan Toplitsa Miladinovic’i, askerlerine savaş suçu işlemeleri yönünde bilerek ve isteyerek talimat verdiği gerekçesiyle 20 yıla mahkûm etti.  İddianameye göre saldırı sırasında davalılar ve bölükteki diğer askerler bölgedeki evleri yakmış, Kosovalı Arnavut sivilleri katletmiş ve diğer sivilleri de evlerini terk etmeye zorlamıştı. Davalılar 2014 yılında toplamda 106 yıl hapis cezasına mahkûm edilmiş, ancak 2015 yılında temyiz mahkemesi kararı bozarak yeniden yargılama yapılmasına hükmetmişti.

Mahkeme Başkanı Vladimir Duruz, temyiz mahkemesinin belirttiği bütün noktaları açıklığa kavuşturarak yeniden yargılamayı tamamladıklarını belirtti. Duruz, “Yargılama sırasında en önemli husus, görgü tanıklarının Belgrad’a gelerek ifade vermeleri. Ama bu her zaman mümkün olmuyor.” dedi. Çoğunluğunu Kosovalı Arnavutların oluşturduğu görgü tanıklarının ifadeleri, Belgrad’daki duruşmalar sırasında hazır bulunmadıkları gerekçesiyle sesli olarak okundu. Toplamda 9 yıl süren yeniden yargılama sürecinde 62 duruşmanın yarısına yakını ertelenmişti.

Kaynak: https://balkaninsight.com/2024/04/24/serbia-convicts-yugoslav-army-soldiers-of-kosovo-village-massacres/ (Erişim tarihi: 24.04.2024)

Bu içerik 24.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.