Sırbistan’da Srebrenica Soykırımı’nı da kutlayan milliyetçi tezahüratların yapıldığı olaylı futbol karşılaşması hakem tarafından durduruldu: Hükûmet olaylara tepki gösterdi

Resim
Pazar günü Müslüman/Boşnak nüfusun çoğunlukta olduğu Yeni Pazar (Novi Pazar) şehrinde gerçekleşen Novi Pazar – Partizan maçına, iki kulüp taraftarlarının milliyetçi tezahüratları damga vurdu. Novi Pazar taraftarları, Sırplar tarafından savaş suçlusu olmakla suçlanan Naser Oriç lehine; Partizan taraftarları ise Ratko Mladiç lehine tezahüratlar yaptılar. Novi Pazarlılar  “Kosova Sırbistan’ın komşusudur” ve “Burası Bosna, burası Sarı Ev (Arnavutluk’ta Sırpların katledildikleri öne sürülen sarı renkli eve gönderme)” tezahüratları yaptılar. Partizanlılar da “Bıçak, Tel, Srebrenica” tezahüratını yapınca Novi Pazar futbolcuları maça devam etmek istemediler ve hakem maçı durdurdu. Partizan taraftarlarının stat dışına alındığı 40 dakikalık bir aranın ardından maça devam edildi.
İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin, “Bıçak, Tel, Srebrenica” tezahüratı sebebiyle maç durdurulurken neden “Burası Sarı Ev” tezahüratı sebebiyle maçın durdurulmadığını sorarak, futbol ligini düzenleyenlerin adaletli davranmaları gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ise Partizan taraftarlarının tezahüratlarının kesinlikle kabul edilemez olduğunu söylerken, Novi Pazar taraftarlarına da tepki gösterdi. Novi Pazar taraftarlarının kendisine yönelik eşcinsel iması yapılan tezahüratını önemsemediğini dile getirerek, asıl önemli olan şeyin onların Sırbistan hakkında ne düşündükleri olduğunu söyledi ve ülkedeki bölünmelerin ciddiyetine vurgu yaptı. Kendisine yönelik tezahüratı demokratik bir hak olarak gördüğünü, ancak “Kosova Sırbistan’ın komşusudur” tezahüratının anayasayı ihlâl ettiğini söyledi. Vuçiç, Sırpların Sırbistan’daki Boşnakların duygularını dikkate almaları gerektiğini ancak Boşnakların da aynısını Sırplar için yapmaları gerektiğini savundu.

Kaynak:https://rs.n1info.com/english/news/serbian-president-says-novi-pazar-supporters-showed-their-true-face/ (Erişim tarihi: 11.08.2021)

Bu içerik 10.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.