Sırbistan’da son haftalarda tartışmalara konu olan Ratko Mladiç grafitisinin yanına Çetnik komutan Draja Mihayloviç grafitisi eklendi

Resim

Savaş suçlusu Ratko Mladiç’in Belgrad’da Temmuz ayında çizilen ve üzerinde “General, annene teşekkür borçluyuz” yazan grafitisi, geçtiğimiz hafta Sırbistan İnsan Hakları Gençlik Hareketi (YIHR) tarafından kaldırılmak istenmişti. Polis, YIHR’nin grafiti önünde düzenlemek istediği eylemi yasaklamış ve örgütün grafitiye yumurta atan iki aktivistini göz altına almıştı. İlerleyen günlerde grafitinin üzerine beyaz ve siyah renkler atılsa da, grafitiyi koruyan Mladiç yanlıları bu boyaları silmiş ve grafitiyi eski haline döndürmüştü. İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin ve Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç polis müdahalesini taraflar arasındaki çatışmayı engellediği gerekçesiyle savunmuşlardı.

Bu grafitinin yanına Çarşamba günü yenileri eklendi: II. Dünya Savaşı’nda yaptıkları sebebiyle Yugoslavya tarafından Nazi işbirlikçisi ve savaş suçlusu ilan edilerek idam cezasına çarptırılan ancak 2015’te Belgrad Yüksek Mahkemesi tarafından iade-i itibar kararı verilen Çetnik komutan Draja Mihayloviç’in ve Sırbistan tarihinin önemli kumandanlarından Jivoyin Mişiç’in grafitileri, Mladiç grafitisinin bulunduğu binaya eklendi.

Bu içerik 17.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 241 kez okundu.