Sırbistan’da genel seçimi Cumhurbaşkanı Vucic’in partisi ezici bir farkla kazandı: Muhalefet liderleri hile iddiasıyla açlık grevine başladı

Resim

Pazar günü yapılan genel seçimde Cumhuriyet Seçim Kurulu’nun son verilerine göre oyların %98,11’i sayıldıktan sonra Aleksandar Vucic’in liderlik ettiği Sırp İlerleme Partisi’nin (SNS) başını çektiği “Sırbistan Durmamalı” (Srbija ne sme da stane) ittifakı, oyların %46,64’ünü alarak büyük bir farkla zafere ulaştı. 250 sandalyenin olduğu Sırbistan Millî Meclisi’nde mevcut projeksiyona göre 129 milletvekili çıkarmaya hak kazanan ittifak, böylelikle tek başına iktidar olma şansı yakaladı.

Muhalefet ittifakı olan “Sırbistan Şiddete Karşı” (Srbija protiv nasilja) ittifakı ise oyların %23,66’sını alırken, son altı hükümetin ortağı olan Sırbistan Sosyalist Partisi’nin (SPS) başını çektiği liste oyların %6,56’sını alarak oylarında yarı yarıya bir azalma yaşadı. “Sırbistan Şiddete Karşı” ittifakı liderleri Marinika Tepic ile Miroslav Aleksic, Belgrad’daki seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla seçimlerin yenilenmesini talep ederek açlık grevine başladı. SPS genel başkanı ve eski başbakan İvitsa Daçiç, kötü sonuçlardan ötürü sorumluluk alarak partisinin yeni bir lidere ihtiyacı olduğunu açıkladı. Aşırı sağcı Umut Koalisyonu (NADA) oyların %5,04’ünü alırken, aşı karşıtlığı ve düz dünyacılık başta olmak üzere komplo teorileriyle ünlü Branimir Nestorovic’in liderlik ettiği, seçimlere ilk kez katılan “Biz – İnsanların Sesi” (Mi – Glas iz naroda) partisi ise oyların %4,7’sini aldı. Azınlık partilerinden Vojvodina Macarları İttifakı %1,71 oyla 6 vekil çıkarırken, Boşnak partisi Adalet ve Uzlaşma Partisi ile Hırvat “Vojvodina Hırvatlarının Demokratik İttifakı” %0,78 oyla ve bir diğer Boşnak parti Sancak Demokratik Eylem Partisi, %0,58 oyla  2’şer vekil çıkardılar.

 

Kaynak: https://www.tanjug.rs/english/politics/65380/serbia-must-not-stop-list-won-4664-pct-of-votes-commission/vest (Erişim tarihi: 20.12.2023)

Bu içerik 19.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.