Sırbistan’da çevreciler sokaklara döküldü, büyük şehirlerde yollar kapandı

Resim

Sırbistan son günlerde çevrecilerin protestolarına sahne oluyor. Perşembe günü Sırbistan Parlamentosunun referandum kanunu hakkında yapılan değişiklikleri ve kamulaştırma kanununu onaylaması sonucu çevreci örgütlerin ve yerel insiyatiflerin çağrılarıyla binlerce yurttaş protestolara katıldı. Çevreci örgütler, milletvekillerini kanunların onaylanması için yapılacak oylamada oy vermemeye çağırmış, kanunlar onaylandığı takdirde yolları kapatacaklarını duyurmuştu. Protestocular Belgrad, Novi Sad, Kraguyevaç dahil olmak üzere birçok şehirde Cumartesi günü ana arterleri kapattı. Polis bazı bölgelerde protestoculara sert karşılık verdi ve birkaç aktivisti gözaltına aldı. Protestocuların iddiasına göre Şabats bölgesinde hükümet, polisi geri çekip, yolladıkları eli sopalı fanatikler ile protestocuları karşı karşıya getirdi.

Çevrecilere ve muhalefete göre kamulaştırma kanunu, başta İngiltere-Avustralya merkezli Rio Tinto şirketi olmak üzere şirketlerin lityum madeni çıkarma faaliyetlerinin önünü açacak ve yetkililere dilekçe vermeyi zorlaştıracak. Cumhurbaşkanı Vuciç, Haziran ayında yaptığı açıklamada Rio Tinto’nun lityum çıkarma izni hakkında referanduma gidileceğini bildirmişti. Referandum kanunundaki yeni düzenleme ise, nüfusun yarısı oylamaya katılmadığı takdirde referandumu iptal eden hüküm ortadan kaldırıyor. Çevreciler bu düzenlemenin Rio Tinto için getirildiğini öne sürüyor. Son olarak, lityum madeninin açılmasının planlandığı Lozniçe şehrinde bir protesto düzenlendi. Bir aktiviste göre Rio Tinto şirketinin özel güvenlik görevlileri, şirketin maden işletmesi için gerekli olan arsanın sadece dörtte birine sahip olmasına karşın diğer kısmında da devriye geziyorlar. Bölgeden gelen önceki haberler, hükümet yetkililerinin arsalarını satması için bölge sakinlerine baskı yaptığını belirtiyordu.

Ülkenin başkenti Belgrad’da yoğun hava kirliliğine karşı yetkilileri harekete geçmeye ve şehrin içme suyunu kirleteceği iddiasıyla metro inşaatını durdurmaya çağıran protestolar da düzenlendi.

 

 

Bu içerik 29.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 91 kez okundu.