Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic’ten Kosova Başbakanı Kurti’ye: “Terörist pislik…”

ResimSırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova Başbakanı Alban Kurti’nin “Dönüş ve Topluluklar Bakanı” olarak seçimlerde az oy alan Nenad Raşic’i atamasına yoğun tepki göstererek atamanın hukuka ve Brüksel Anlaşması’na aykırı olduğunu iddia etti. Vucic, “Yüzde 1’den az oy alan Raşic’in atanması, Kosova Sırplarına yönelik eziyetlerin ve yok etme politikasının devam edeceğini gösteriyor. AB’nin bu atamaya yönelik zayıf tepkisi ise en hafif tabiriyle utanç verici. AB’nin Sırp karşıtı duruşu onlar adına rezil bir durum. Terörist pislik Albin Kurti’nin yaptığı, bir kınamayı hak ediyordu. Ancak AB tabi ki kınamadı. Onlar (Kosova hükümeti), hep böyle davranıyor; Brüksel Anlaşması’nı ihlâl etmekle kalmayıp uluslararası hukuku ve bütün demokratik normları da ihlâl ediyorlar.” diyerek tepkisini yoğun bir biçimde gösterdi.

Benzer bir dili yeni atanan Kosovalı Sırp bakan Raşic için de kullanan Vucic, “Onlar Sırpların en pisliğini, en kalitesizini seçti. O adamdan daha kötüsü yok. Bu kişiye Sırbistan’da güvenen bir kişi bile bulamazsınız, ona Alban Kurti ve Batılılar güveniyor. Bizi korkutacaklarını düşünüyorlar. Hiç sorun değil. Sırbistan Cumhurbaşkanı’nı yok edebilirsiniz, Sırbistan’da protestolar düzenleyebilir, beni öldürebilirsiniz. Ancak benim gözümde Kosova ve Metohiya en kutsal Sırp mekânıdır, Sırbistan da kutsal bir mekândır. Onları size teslim edeceğime çeker giderim daha iyi.” dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Kurti’ye aynı kelimelerle yüklenmeyi sürdüren Vucic, “Terörist pisliğe tek bir mesajım var: Sakın vatan hainlerinizle birlikte tek bir Sırp’a zarar vereyim demeyin. Çünkü Sırplar nasıl karşılık vereceklerini çok iyi bilir. Avrupa’ya da bir sözüm var: Size yazıklar olsun. Size gerçekte söylemek istediklerimin yanında bu söylediğim hiçbir şey.” diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak:https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2022&mm=12&dd=01&nav_id=114974 (Erişim tarihi, 07.12.2022)
Bu içerik 01.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 47 kez okundu.