Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Batı Balkan Liderleriyle gerçekleştirilecek AB zirvesini boykot edeceğini açıkladı

ResimSırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, hükümet yanlısı Pink TV’ye Perşembe günü verdiği hararetli mülakatta, AB’nin altı Batı Balkan ülkesinin liderleriyle Tiran’da gerçekleştireceği zirveyi boykot edeceğini duyurdu. Vucic’in boykot çıkışının altında yatan neden ise, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı olarak Sırbistan hükümetine yakın bir isim yerine ılımlı bir Kosovalı Sırp siyasetçiyi ataması oldu.

Kosova Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı makamı genellikle politikalarını Vucic önderliğindeki Sırbistan hükümeti ile yakından koordine eden Sırp Listesi’nden seçilirken, Albin Kurti geçtiğimiz dönemde Sırbistan ile artan gerilimin ardından boşalan pozisyona Belgrad hükûmeti tarafından kontrol edilmeyen İlerici Demokrat Parti’den Nenad Rasic’i atamıştı.

Vucic, verdiği mülakatta Kosova Başbakanı Albin Kurti’ye “terörist pislik” sözleriyle hakaret ederken, AB’nin de gerçekleşecek zirvede “acınası bir Sırp karşıtı tutum” takınacağını iddia etti. Sırbistan Cumhurbaşkanı ayrıca Kurti’nin Nenad Rasic’i Topluluklar ve Geri Dönüş Bakanı olarak atamasının "Sırpların Kosova'dan sınır dışı edilmesini istediklerini gösterdiğini" öne sürdü.

Bu içerik 02.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 44 kez okundu.