Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’i konuk etti: “Ülkemizi, Azerbaycan’ın başardığının yarısı kadar koruyabilmeyi hedefliyoruz”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Çarşamba günü Sırbistan’a resmî ziyarette bulunarak Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic’in konuğu oldu. İkili, Sırbistan ve Azerbaycan arasında Stratejik Ortaklık Konseyi’nin kurulması için anlaşma imzaladı. İki hükümet arasında altyapı, ulaşım, ticaret, sosyal güvenlik ve Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) arasında işbirliği alanlarında da anlaşmalar imzalandı.
Resim
Görüşme sonrası ikili, basına açıklamalarda bulundu. Vucic, “Sevgili Cumhurbaşkanı ve sevgili arkadaşım Aliyev; Azerbaycan hükümetinin saygıdeğer bakanları, Sırbistan’ın gerçek bir dost ülkesini burada ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Aramızda oldukça kaliteli görüşmeler gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanı Aliyev maalesef yoğun trafiğinden dolayı Belgrad’da fazla kalamayacak, ancak yakında tekrar geleceğini umuyorum. Sırbistan ve Azerbaycan’ın birçok ortak noktası var. İki ülke de toprak bütünlüklerini korumaya çalışıyor ve Birleşmiş Milletler Antlaşması uyarınca oluşturulan uluslararası düzen temelinde mücadelelerini veriyor. Ancak Sayın Aliyev’den uluslararası hukukun varlığını yitirmekte olduğunu ve buna saygı duyan sadece birkaç ülkenin kaldığını öğrendim.” dedi. Azerbaycan ile ilişkilerinin yeni bir seviyeye evrildiğini ve 20 gün içinde Azerbaycan’ı ziyaret ederek stratejik ortaklıklarını geliştirmeyi umduğunu ifade eden Vucic, “Azerbaycan’ın başardığının en az yarısı kadar biz de kendi ülkemizi koruyacağız.” dedi.

Vucic’in ardından konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin altında Vucic ile aralarındaki dostluğun yattığını ifade etti. Aliyev, “Birçok alanda başarıyla işbirliği yaptık. Stratejik ortaklığımızla ilgili anlaşma oldukça büyük bir öneme sahip. Sırbistan ve Azerbaycan, uluslararası arenada her daim birbirlerini kollamışlardır. Vucic’in dediği gibi, toprak bütünlüğümüzü korumakta verdiğimiz mücadelelerde birbirimize destek oluyoruz.” dedi. İki ülkenin de uzun bir süre boyunca işgal altında kaldığını ve sorunların hâlen çözülmediğini söyleyen Aliyev, “Bu da gösteriyor ki, uluslararası örgütlerin aldığı kararların bir standardı yok. BM Güvenlik Konseyi bazen birkaç gün, hatta saat içerisinde kararlar alabiliyor. Ama sözkonusu ülkelerimiz olduğunda, biz 27 sene beklemek zorunda kaldık.” diye ekledi. Aliyev, Azerbaycan’ın güç kullanımına başvurmak ve nefsi müdafaa haklarını kullanmak zorunda kaldığını belirterek, bütün ülkelerin bu hakka sahip olduğunu belirtti.

Kaynak:https://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2022&mm=11&dd=23&nav_id=114915 (Erişim tarihi, 23.11.2022)
Bu içerik 23.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.