Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç: AB üyesi olmak için her şeyi yapacağız ancak bu uğurda Rusya ve Çin ile ilişkilerimizi bozmaya kesinlikle niyetimiz yok

Resim

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Avusturya’dan “Kleine Zeitung” gazetesine açıklamalarda bulundu.

Birkaç gün içinde Sırbistan’da yeni bir fabrikada Çin korona virüs aşısı üretiminin başlamasıyla bir mihenk taşına imza atacaklarını söyleyen Vuçiç, ülkelerinde halihazırda Rus Sputnik-V aşısının da üretildiğini hatırlattı. Aşı karşıtı propagandaya dikkat çeken Vuçiç bunun sadece tek bir ülkede sorun olmadığını, bütün dünyanın sorunu olduğunu ifade etti. Vuçiç, Sırbistan’da aşılama sürecinin yavaşlamasını “Belli ki komplo teorileri ve olumsuz düşünceler, olumlu düşüncelere göre daha fazla yayılma imkânı buluyor. Sosyal iletişim ağları burada önemli bir rol oynuyor, insanların özgürlüklerini anlamsız yerlerde arıyor olmaları da öyle” şeklinde açıkladı.
Çevrenin korunması kendisine sorulduğunda Vuçiç bu konunun giderek önemli hale geldiğini söyleyerek, yaşam standartlarındaki artıştan dolayı vatandaşların bu konuya önem vermeye başladığını ancak çevre uğruna sanayileşmeden vazgeçmeyeceklerini ve çevrenin korunması ile ekonominin büyümesi arasında dengeyi bulmaları gerektiğini ifade etti.

Sırbistan’ın AB yolculuğu ve AB’nin genişleme isteksizliği hakkındaki düşünceleri kendisine sorulduğunda Vuçiç, AB diplomasi heyetinin Sırbistan’da hukukun üstünlüğü konusunda ilerleme sağlandığını kaydettiğini söyledi ve dış politikada AB ile uyumluluk yüzdelerini %62’ye çıkardıklarını hatırlatarak sene sonunda daha fazla gelişme kaydedeceklerini ifade etti. Vuçiç sözlerini “AB yolculuğumuzda son derece samimi olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Fakat aynı zamanda ekonomik olarak büyümeye devam etmeliyiz ve AB’nin genişleme isteksizliğinin geçmesini bekleyemeyiz. AB üyesi olmak için her şeyi yapacağız ve bundan başka bir yolumuz yok. Ancak durum böyle diye Rusya ve Çin ile ilişkilerimizi bozmaya kesinlikle niyetimiz yok” diyerek bitirdi.

Bu içerik 07.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 93 kez okundu.