Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: “Nükleer enerji üretimini engelleyen yasayı yürürlükten kaldıracağız”

Resim
Brüksel’deki 1. Nükleer Enerji Zirvesi’nde konuşma yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırbistan’da nükleer enerji santrali yapımını yasaklayan yasayı değiştireceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Vucic, Sırbistan’ın nükleer enerji üretimini artırma konusunda yapabileceklerinin sınırlı olduğunu ancak yine de gelecekteki projelere katılmaya niyetli olduklarını ifade etti. Sırbistan’ın bunu gerçekleştirmesine engel olacak üç eksikliğinin bulunduğunu söyleyen Vucic; bunlardan ilkinin “know-how”, ikincisinin para olduğunu ifade etti. Üçüncü eksikliği ise “insanların kafa yapısının buna henüz hazır olmaması” olarak tanımlayan Vucic, “Kolay olmasa da, insanların kafa yapısını değiştirmek için elimizden geleni yapmaya hazırız. Aynı zamanda yasal çerçeveyi de değiştirmemiz gerekecek. Onu da yapacağız.” dedi. 1989’da yaşanan Çernobil felaketinden sonra Yugoslavya, nükleer enerji santrali yapımını yasaklamıştı. Yugoslavya’nın dağılmasından sonra Sırbistan, bu politikayı devam ettirmişti.
Cumhurbaşkanı Vucic, Sırbistan’ın nükleer enerji üretimine katılabileceğini daha önce de ifade etmişti. 2022 yılında bir televizyon programında Vucic, “Etrafımızdaki bütün ülkeler, nükleer enerji santralleri sayesinde yeterli elektriğe sahipler. Avrupa’daki en aptal ülke biziz ki, nükleer enerji üretimini yasaklayan moratoryuma imza atmaya ikna olduk.” demişti. 2021’de yaşanan enerji krizi sırasında ise Vucic, Macaristan’da inşa edilmesi planlanan nükleer enerji santralinin yapımı için ortaklardan biri olma yönündeki arzularını ifade etmişti.

Kaynak
:https://balkaninsight.com/2024/03/21/serbia-mulls-scrapping-ban-on-nuclear-power-production/ (Erişim tarihi, 27.03.2024)
Bu içerik 21.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 9 kez okundu.