Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç: “Avrupa Birliği olmadan hayatta kalamayız, Avrupa Birliği dışında bir alternatifimiz yok.”

Resim
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Avrupa Birliği’ne (AB) katılmanın Sırbistan’ın bir numaralı önceliği olduğunu ve Çin ile Sırbistan arasında ortaklığın gelişmesinden bağımsız, AB olmadan hayatta kalamayacaklarını ifade etti.
Bir Alman gazetesine verdiği röportajda Vuçiç, “Bunu açık ve net söylüyorum: Sırbistan’ın Avrupa Birliği dışında bir alternatifi yok. Biz AB’ye tam üye olmak istiyoruz, nokta. AB’ye tarih ve ortak kültür vasıtasıyla bağlıyız, ayrıca AB üyesi ülkeler tartışmasız bizim en önemli partnerlerimiz” dedi.
Almanya ile Çin arasındaki ticaret hacminin Sırbistan ile Çin arasındakinden 3.000 kat daha fazla olmasına rağmen Sırbistan’ın ticaretinin mesele haline getirilmesinden hayıflanan Vuçiç, ülkeye en büyük yatırımların AB’den geldiğini ifade ederken, tıpkı Almanya gibi Sırbistan’ın da Çin ile iyi ilişkiler içinde olduğunu söyledi. Çin’in Sırbistan’a yaptığı yatırımların kalitesine övgüde bulunan Vuçiç, “Çin bizim kalkınma projelerimize yönelik iyi teklifler veriyor. AB’nin talebi üzerine bir bakır madeni için ihale açmıştık; altı ay boyunca tek bir Avrupalı şirket bile teklif vermedi, sonuç olarak işi Çin üstlendi.” dedi. Batı’dan öğrenmeleri gereken hâlâ çok şey olduğunu ancak arayı hızla kapattıklarını ifade eden Vuçiç, “Sırbistan 8,5 yılda %52 büyüme kaydetti, bu demektir ki Sırbistan AB içinde güçlü bir üye olabilir ve bölgede itici güç haline gelebilir.” dedi.
Sırbistan’ın bir gün Çin ve AB arasında seçim yapması gerekirse ne olacağı yönündeki soruya Vuçiç: “Biz ne yapacağımıza çoktan karar verdik” yanıtını verirken; “Sırbistan bir gün AB’ye girerse, eski dost Rusya’nın Ukrayna’dakine benzer bir tepki vereceğinden kaygılanıyor musunuz?” sorusunaysa “Hayır, bunlar bağımsız bir devlet olarak Sırbistan’ın kendi verdiği kararlar” karşılığını verdi.

Kaynak:https://rs.n1info.com/vesti/vucic-srbija-bez-eu-ne-bi-mogla-da-prezivi-zelimo-da-postanemo-clanica-i-tacka/ (Erişim tarihi, 28.07.2021)

Bu içerik 22.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 64 kez okundu.