Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: “AB ve ABD, Kosova planlarını kabul etmezsek bize ağır yaptırımlar uygulayacaklarını bildirdi”

ResimCuma günü AB ve ABD yetkilileriyle yaptığı görüşme hakkında Pazartesi akşamı basına konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova için sunulan Fransız-Alman Planı’nı kabul etmezlerse ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklarını söyledi. Vucic’in aktardığına göre AB ve ABD yetkilileri, bu takdirde Sırbistan’ın AB’ye entegrasyon sürecinin durdurulacağını ve ülkeye yapılacak yatırımların engelleneceğini bildirdi. Vucic, “(Bana dediler ki) bu tasarıyı kabul etmelisiniz. Eğer etmezseniz, bir, AB’ye entegrasyonunuz durdurulacak. İki, yatırımlar durdurulacak ve geri çekilecek. Üç, Sırbistan’a gerek siyasal gerek ekonomik anlamda büyük hasar verecek kapsamlı yaptırımlar uygulanacak.” dedi. Vucic bunlara cevap olarak “çıkın dışarı, sizinle görüşme falan yok” gibi bir karşılık da verilebileceğini, ancak bu takdirde muhtemelen birkaç hafta içinde Sırp vatandaşlarının AB içinde 90 gün vizesiz dolaşım haklarının iptal edileceğini ve ülkedeki tüm yatırımların durdurulacağını öngördüğünü ifade etti. Sırbistan’ın eski cumhurbaşkanı ve muhalefet partisi genel başkanı Boris Tadic ise Vucic’in konuşmasının ardından, Sırbistan’a şantaj yapılmakta olduğunu ve mevcut hükümet yüzünden Sırbistan’ın aşağılandığını ifade etti.

Cuma günkü görüşmeleri hakkında AB’nin Belgrad-Priştina diyaloğu özel temsilcisi Miroslav Lajcak, AB ve ABD yetkililerinin görüşmeden umutlu bir şekilde ayrıldığını ifade etmişti.

Kosova için sunulduğu iddia edilen Fransız-Alman Planı’nın detayları hakkında resmî bir açıklama yapılmış değil. Ancak Kasım 2022’de Belgrad ve Brüksel merkezli basın kuruluşları, sızdırıldığını iddia ettikleri bir belge açıkladılar. Bu belgeye göre iki tarafın da “karşılıklı hakların tanınmasına dayalı, olağan ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmeleri”, “sınırlarının ve toprak bütünlüklerinin şimdi ve gelecekte dokunulmazlığını kabul etmeleri”, “karşılıklı daimi temsilcilik açmaları”, “birbirlerinin yargı yetkilerine ve kararlarına saygı duymaları” bekleniyor. 
 
Kaynak:https://balkaninsight.com/2023/01/24/eu-us-piling-pressure-on-serbia-to-accept-kosovo-plan-vucic-says/ (Erişim tarihi, 26.01.2023)
Bu içerik 24.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.