Sırbistan Cumhurbaşkanı Vučić'in Hırvatistan'a girişi yasaklandı

Resim

Resmi olmayan bilgilere göre, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić 17 Temmuz tarihinde Jasenovac ve Pakrac'a gelmek için özel bir ziyaret planladı, ancak Hırvatistan makamları Vučić’in ülkelerine girmesine izin vermedi.
İsmini vermeyen Hırvat yetkili, Vučić, SDSS başkanı Milorad Pupovac ile temasa geçerek ona Jasenovac'a ve orada bulunan anıta özel bir ziyaret planladığını fakat Hırvatistan’dan izin gelmediğini söyledi.
Sırbistan Başbakanı Brnabić de bu olay hakkında yorum yaptı. Brnabić, konuk olduğu Pink Televizyonu programında, bunun Sırbistan ve Hırvatistan'ın arasında yaşanan modern dönemdeki en büyük skandal olduğunu ifade etti.
Öte yandan Hırvatistan’dan da yorum geldi. Hırvatistan hükümeti ’’Vučić hiçbir protokole saygı duymadı, diplomatik ilişkilerin usul ve kuralları dışında her şeyi yapmak istedi. Televizyon ekipleriyle Hırvatistan sınırını geçip orada dilediğini yapmak istedi. Ancak Başbakan Plenković ve Hırvatistan hükümeti açıkça buna hayır dedi. Biz bağımsız bir ülkeyiz, AB ve NATO üyesiyiz ve burada Vučić istediğini yapamaz. Hırvatistan'da ’’Sırp dünyası’’ politikası işine yaramaz. Burada iyi niyet yok, ilişkilerin normalleşmesine katkı sağlayacak hiçbir hareket yok’’ şeklinde açıklamalar yaptı.
En son bilgiler, Hırvatistan'ın Aleksandar Vučić'in Jasenovac ziyareti konusunda izin verebileceğini söylüyor, ancak bu, diplomatik kanallar üzerinden ve çok kapsamlı bir anlaşma neticesinde olacak.

 

Bu içerik 17.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 67 kez okundu.