Sırbistan Cumhurbaşkanı petrol ithalatındaki gümrüklerin kaldırılacağını söyledi

Resim

Hükümet yanlısı B92 TV’de canlı yayında konuşan Vuçiç, Avrupa Birliği’nin Rusya’dan yakıt ithalatını yasaklaması halinde Sırbistan’ın ciddi sorunlarla karşılaşacağını söyledi. “AB’nin Rusya’dan tüm yakıtların ithalatını yasaklaması durumunda büyük bir sorunla karşı karşıya kalacağız çünkü onları alacak başka hiçbir yerimiz yok. Petrol ve gaz kucağımıza düşmeyecek” dedi.
Vuçiç, Sırp Petrol Endüstrisi’nin (NIS) petrol için üçüncü ülkelere baktığını söyledi. “Petrol ve gazı nereden bulabileceğimizi araştırıyoruz ve ithalat için üçüncü ülkelere bakan NIS ile iştişare ederek bugün bir karar verdik: 2022'de belirli malları gümrük vergilerinden muaf tutmak için hazırlanan hükümet belgesi taslağına gerekirse üçüncü ülkelerden gelen petrol de dahil edilecek. Bu uygulamada devlet olarak çok fazla bir kazancımız yok ve piyasanın tam olarak dengede kalmasını sağlamak için devlet bu gelirden vazgeçiyor.” dedi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı’na göre, son 24 saatte dünya çapında büyük rahatsızlıklar yaşandı. Vuçiç “1945’ten bu yana en büyük krizi yaşıyoruz" dedi.
Vuçiç, Perşembe gününden itibaren un, buğday, mısır ve yemeklik yağ ihracatının yasaklanacağını da sözlerine ekledi. Buğday ve un ihracatının çok fazla arttığını ve yetkililerin yasaklamak zorunda kaldığını söyledi. Çiftçilerin önümüzdeki bir buçuk ay içinde sübvansiyonlu fiyatlarla yakıt alacağını da söyledi.

Kaynak: https://www.kisa.link/PQK0 (Erişim tarihi, 09.03.2022)

Bu içerik 08.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.