Sırbistan Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetti ve erken seçim çağrısı yaptı

Resim
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic parlamentoyu feshetti ve 17 Aralık'ta gerçekleşmesi üzere erken parlamento ve belediye seçimleri yapılması çağrısında bulundu. Yaptığı açıklamada Vucic, “küresel zorluklar, savaşlar ve çatışmaların hâkim olduğu ve tüm dünya olarak zor zamanlardan geçtiğimiz bu dönemde Sırbistan Cumhuriyeti'nin hayati ulusal ve devlet çıkarlarını korumak için birlik olunması gerektiği,” vurgusunu yaptı.
Vucic önderliğindeki koalisyon hükümeti, Mayıs ayında gerçekleşen ve 18 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıların ardından patlak veren kitlesel protestolarda hükümete yönlendirilen talepleri karşılamadığı gerekçesiyle, muhalefet partilerinin baskısı altındaydı. Vucic’in seçim kararı ayrıca, Sırbistan’ın AB üyeliği önündeki en önemli engellerinden olan Kosova ile ilişkilerin normalleştirilmesi hususunda atacağı adımları değerlendirdiği bu dönemde, Sırbistan siyasetindeki otoritesini güçlendirmek için zaman kazanma çabası olarak yorumlanıyor.
Salı günü Belgrad ziyaretinin ardından açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Sırbistan-Kosova ilişkilerinin geleceği üzerine değerlendirmelerde bulunmuş, Sırbistan ve Kosova’nın AB’ye katılmak istiyorlarsa ilişkilerini normalleştirmeleri gerektiğini belirtmişti.
2022 yılında gerçekleştirilen son genel seçimlerde Vucic’in liderliğini yaptığı ve 2012 yılından itibaren iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS), koalisyon ortakları ile birlikte Sırbistan parlamentosundaki 250 sandalyeden 120’sini kazanmayı başarmıştı. Ana muhalefet partileri ise seçimleri boykot etmiş, seçim sürecinin adil veya özgür olmadığını dile getirmişti.
Anket şirketlerine göre, SNS önderliğindeki koalisyonun 17 Aralık’ta gerçekleştirileceği duyurulan erken seçimlerde oyların yüzde 44’ünü alacağı tahmin ediliyor.
 

 

Bu içerik 01.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 39 kez okundu.