Sırbistan Cumhurbaşkanı’ndan NATO’ya Kosova'da güvenliği devralması çağrısı

Resim

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bir polis memuru ile üç silahlı kişinin ölümüyle sonuçlanan Kosova polisi ile silahlı yerel Sırplar arasında gerçekleşen çatışmanın ardından, Kosova’da konuşlanmış NATO birliklerinin Kuzey Kosova’da güvenliği Kosova polisinden devralmasını talep etti. Sırp hükümeti ayrıca Kuzey Kosova’da yaşanan ‘trajik olaylar’ nedeniyle bir günlük yas ilan etti.
Geçtiğimiz Pazar günü, yaklaşık 30 kişiden oluşan silahlı bir grup Banjska köyü yakınlarında bir polis devriyesine ateş açarak bir polis memurunu öldürmüş, ardından yakınlardaki bir Sırp Ortodox manastırına sığınmıştı. Silahlı grup ile Kosova polisi arasında çıkan çatışmada üç saldırgan hayatını kaybetmiş, altı saldırgan ise gözaltına alınmıştı.
Yaşanan olayların ardından açıklama yapan Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova polisiyle çatışan “profesyonel, terörist suç örgütüne” lojistik destek sağladığı gerekçesiyle olaydan Sırbistan’ı sorumlu tutmuştu. Kurti’nin iddialarını reddeden Vucic ise, silahlı saldırganları “Kurti’nin terörüne daha fazla katlanmak istemeyen” yerel Kosovalı Sırplar olarak nitelendirmişti.
Salı günü Belgrad'da AB ve diğer beş Batı ülkesi büyükelçileriyle bir araya gelen Vucic, Kosova Gücü (KFOR) olarak bilinen Kosova’da konuşlanmış NATO birliklerinin “Kosova'nın kuzeyindeki tüm güvenlik meselelerini” “Kurti’nin polisinin” elinden devralmasını talep etti.
 
 
Bu içerik 26.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.