Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, koruma gücü KFOR'a Sırp polisinin ve Ordunun idari çizgiyi aşmadığı konusunda bilgi verildiğini ve tutuklanan Kosova polislerinin yanında Sırpların listelerinin bulunduğunu belirtti.

Resim
Vuciç, Sırp Televizyonu RTS'ye verdiği demeçte Kosova Polisi üyelerinin idari hattın 1.800 metre yakınında tutuklandığını söyledi. Vucic, Kosova başbakanını kastederek; "Kurti 300 metre uzakta olduğunu söylediğinde, diğer tarafta en az 300 metre uzakta olduklarını biliyoruz ve onları bölgemizin 1,8 kilometre derinliğinde tutukladık." dedi.
Sırp Ordusu'nun çoğunlukla gözaltı yerine kuş uçuşu 5,1 kilometre uzaklıktaki Rudnica kasabası bölgesinde konuşlandığına işaret eden Vuçiç, Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin ordunun Kosova Özel Kuvvetleri'ni tutukladığı yönündeki iddialarının da doğru olmadığına dikkat çekti.
Devamında Vuçiç, "Ordumuz esasen tutuklamanın olduğu yerden 20 kilometre uzakta. Kurti'nin iddia ettiği saçmalıklar bu kadar. Ne ordu ne de polis idari çizgiyi aştı. Orada ne işleri vardı, birilerini kovalıyorlarsa ve biri karşıya geçtiyse, bu bizi ilgilendirmez. Ve bu konuda hiçbir şey söylemediler. Tek söyledikleri, çizgiyi aştıklarını bilmedikleri ve bazılarının GPS kullanmayı bilmedikleriydi." diye ekledi.
Tutuklanan Kosova Özel Kuvvetleri'nin şu anda polis ve savcılar tarafından ele alındığını, çünkü bu tür silahlarla bir ülke topraklarına girilemeyeceğini belirtti. Tutuklananlara Kosova'da tutuklanan Sırpların durumunda olduğu gibi kötü muamele yapılmadığını da sözlerine ekledi.
"Tüm bilgileri vermeye hazırız. Biz ciddi bir ülkeyiz ve bu insanların aileleri yüzünden hiçbiri dövülmedi, kötü muamele görmedi veya şekli bozulmadı, Kurti'nin polisi tarafından tutuklanan Sırpların başına gelen de buydu. ... Biz ciddi bir ülkeyiz ve ciddi davranırız. Kimsenin bize profesyonelliğe karşı çıkmasında bir sorunumuz yok. Biz medeni toplumların nasıl davrandığını dikkate alırız." dedi.
Vuçiç ayrıca, "Bize birisinin ne pahasına olursa olsun çatışma çıkarmak istediğini söylüyor. Ordumuzun ve polisimizin nerede olduğunu açıkça görebileceğiniz uydu görüntülerini herkesin bize göstermesi bizim için sorun değil. Ama KFOR bunu zaten biliyor. Bildiklerini biliyorum," diye ekledi.
İçişleri Bakanlığı'nın Kosova Özel Kuvvetleri'nin bugünkü saldırısını terör eylemi olarak sınıflandırıp sınıflandırmadığı sorulduğunda, cumhurbaşkanı kesinlikle "silahlı biri böyle girdiğinde, buna terör eylemi olarak bakmalısınız" dedi.
"Bazı Sırpların listelerini bulduğumuz için daha ciddi planları olabilir. Ellerinde belli bilgiler vardı ve bazı kişileri tasfiye veya tutuklama için bekliyorlardı. Aklınızda bulunsunlar ki Kuzey Kosova’da arayacakları hiçbir şey yok ve KFOR onları uyardı,” dedi.
Gazetecinin kuzeydeki varlıklarının günlük bir olay haline geldiği yönündeki açıklamasına yanıt olarak Vucic, onların varlığının yalnızca günlük bir olay olmadığını, her gün birinin vurulduğunu, dövüldüğünü veya tutuklandığını belirtti.
Ayrıca, Sırp polis memurlarının eğitim ve teçhizatının Kosova polis memurlarından çok daha yüksek seviyede olduğunu tüm Sırbistan vatandaşlarının akılda tutması gerektiğine işaret etti.
Vuçiç, "Polislerimizin ve onların polislerinin eğitimi, kusura bakmayın, büyük bir farktır" dedi ve İçişleri Bakanlığı'nı, kendi deyimiyle, işgal edenleri ateş etmeden yenen cesur adamlar için tebrik etti.
Vucic, Kosova'daki Sırpların Sırbistan devletinin kendilerinden yanında olduğunu daima bilmeleri gerektiğine işaret etti.
"Yüreğimizi, adımızı, soyadımızı koruyan kahramanlara söylüyorum ki, dün gece olduğu gibi gözlerimi yummadım, çünkü KFOR'a Arnavutların sorunlarını ve niyetlerini bildirdiğim gibi Sırbistan için ne tür niyetleri olduğunu da biliyorum. Vucic, her zaman onların (Kosova Sırpları ve Sırp güvenlik kuvvetleri) yanında olup akıllıca davrandığımıza da dikkat etmeliyiz. Ülkemiz yaptırımların etkisi altında kalmamalı, uydurma bir gündem olsa da sorun yok ama onları kışkırtmamalıyız" dedi.
Önünde zorlu bir mücadele olduğunu, zor bir dönemin olduğunu ve kolay hiçbir şeyin olmadığını sözlerine ekledi.
"Ama dayanmamız ve sebat etmemiz gerekiyor; biliyorum ki Kosova'daki insanlarımız Leposaviç, Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok'ta ve ayrıca Morava Vadisi, Strpce ve Kosova'nın tamamında savaşmaya devam edecek. Muazzam baskılar biliyorum, ama barışı korumak ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için tüm bu teröre katlanmak zorundayız" dedi.
 
Bu içerik 14.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.