Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç: Brüksel’de Sırpların dışında herkesin birleşme konusunda konuşmaya hakkı olduğuna dair bir görüş var

Resim

Vuciç, Brüksel’de Sırpların birleşmeye dair konuşma hakkının olmadığı fakat kendilerinden başka herkesin bu hakka sahip olduğu yönünde bir anlayış olduğunu söyledi. Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile görüşmesi sonrasında Belgrad'da konuşan Vuciç, “Birileri, Büyük Sırbistan'ın oluşumundan söz ederse, beni Brüksel'den uyarırlar fakat Büyük Arnavutluk'un oluşmasından kimse rahatsız değil” dedi.

Vuciç, “Sırbistan'ın AB ile üyelik müzakerelerinde şartları yerine getirdiği için yeni fasıllar açılması gerektiğini, ancak açılıp açılmayacağını bilmediğini; çünkü AB'de sorun yaratacak bir ülke bulma ilkesi olduğunu söyledi. Vuciç, buna benzer bir şeyi şimdi Bulgaristan Kuzey Makedonya’ya yapmaktadır ve Sırbistan söz konusu olduğunda ise bu kez, Hırvatistan veya bir başka ülke aynısını Sırbistan’a yapacaktır” şeklinde sözlerine devam etti.

Kimseyi kışkırtmak istemediğini, Sırbistan için en önemli olan şeyin gelişmek olduğunu belirten Vuciç, Sırbistan'ın tüm Avrupa'da en hızlı gelişen ülke olduğunu ifade etti. Borut Pahor da Vuciç ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında Batı Balkanlar’daki ve AB'deki insanların refahı için önemli olduğundan dolayı Batı Balkanlar'ın AB'ye katılması fikrine bağlı kaldığını ifade etti.

Pahor, Batı Balkanlar’ı AB'ye dahil etme sürecinin çok yavaş yürüdüğünü ve bu nedenle barış ve güvenlik için tehlikeli olan milliyetçilik ve sınır değişikliği politikalarının güçlendiğini dile getirdi.

 

Bu içerik 29.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.