Sırbistan Cumhurbaşkanı: Anlaşmaya varılmazsa Sırplar Kosova kurumlarından ayrılabilir

Resim

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 21 Ağustos tarihinde yaptığı açıklamada, Kosova kurumlarında çalışan Sırpların yaşadıkları “eziyeti” sona erdirecek bir anlaşmaya varılmaması halinde işlerinden ayrılabileceklerini dile getirdi.
Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilim geçtiğimiz ay Kosova hükümetinin Sırbistan kurumları tarafından verilen kimlik kartları ve araç plakalarının Kosova devleti sınırları içerisinde geçerli olmayacağını duyurmasının ardından tekrar artmıştı. Çoğunluğunun ülkenin kuzey bölgelerinde yasadığı Kosovalı Sırplar karara tepkilerini yolları barikatlarla kapatarak ve hem havaya hem de Kosova polisine doğru ateş ederek göstermişti. Kosova Başbakanı Albin Kurti, Batı ülkelerinden gelen baskıyla birlikte, kararların uygulanmasını bir ay süreyle ertelediğini duyurmuştu.
Hafta başında AB arabuluculuğunda Brüksel’de gerçekleşen müzakereler de iki ülke arasındaki farklılıklara çözüm getirmekten uzak kaldı. Görüşmede iki lider gerilimin daha fazla tırmanmaması adına müzakerelerin devam etmesi noktasında mutabık kalsalar da, Kurti’nin tüm uzlaşma çözümlerini reddettiğini iddia eden Sırbistan Cumhurbaşkanı çözümden yana iyimser değil. Kuzey Kosova’da yasayan Sırplar ile gerçekleştirdiği toplantıdan sonra basına açıklamalarda bulunan Vucic, “Sırpların maruz kaldığı eziyet sona ermezse, Sırp siyasetçiler önümüzdeki ay içinde Kosova kurumlarını terk edecek, onları Eylül ayı sonuna kadar hakimler ve polis memurları takip edecek” dedi.

Kaynak: https://www.rferl.org/a/31998097.html (Erişim tarihi, 22.8.2022)

 

Bu içerik 21.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 97 kez okundu.