Sırbistan Cumhurbaşkanı: “ABD, Vulin'i yolsuzluktan değil Rusya'yla ilişkilerden dolayı cezalandırdı.”

Resim
ABD'nin, Sırbistan Enformasyon Güvenlik Teşkilatı (BIA) Başkanı Aleksandar Vulin'e uyguladığı yaptırımlar hakkında yorum yapan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, herhangi bir suç faaliyetinden değil, Rusya ile yakın bağlarından dolayı yaptırım gördüğünü söyledi.
"Vulin'e herhangi bir suç nedeniyle değil, Rusya Federasyonu ile olan ilişkisi nedeniyle yaptırım uygulandı" diyen Vucic, konuyu daha detaylı konuşacağını duyurdu.
Salı günü ABD, Vucic'in yakın müttefiki Vulin'i yolsuzluğu teşvik etmek ve Rusya'nın çıkarlarını desteklemekle suçlayarak yaptırım uygulamıştı. ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi, Vulin'in sınır ötesi organize suçlara, yasa dışı uyuşturucu operasyonlarına ve kamu görevinin kötüye kullanılmasına karıştığını söyledi.
ABD'den yapılan açıklamada Vulin'in "ABD tarafından atanan Sırp silah tüccarı Slobodan Tesic ile Tesic'in yasadışı silah sevkiyatının Sırbistan sınırları boyunca serbestçe hareket etmesini sağlamaya yardımcı olan bir ilişki" sürdürdüğü belirtildi.
Sırp muhalefeti, Hükümeti Vulin'i görevinden almaya çağırdı. Vulin'in kendisi ise yaptırım hakkında yorum yapmadı, ancak partisi Sosyalistler Hareketi (PS), ABD'li "katillerin" Sırbistan'ı "Rus düşmanı tarafa" çekmek istediğini iddia etti. Vulin'in kardeş katliamı savaşında Rus düşmanı bir taraf olmama konusundaki tutumu vurgulandı. Vulin'in partisi ayrıca ABD'yi, Avrupa'daki ortak polis teşkilatları sayesinde 2019'da tutuklanan Veljko Belivuk'un uyuşturucu kaçakçılığı yapan çetesini desteklemekle suçladı.
2022'de BIA'nın direktörlüğüne atanan Vulin,  daha önce Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı, ve Sırbistan'ın Kosova Ofisi başkanı olarak görev yapmıştı. Vulin, 1990'larda Slobodan Milosevic'in yönetiminden bu yana görevdeyken ABD tarafından yaptırım uygulanan ilk Sırbistan yetkilisi oldu.

Bu içerik 12.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.